Vaste tentoonstelling met levensechte mensfiguren

Archeolab met beenderen

Een uniek archeologisch lab, waar je echte vondsten vastpakt

 

Huis van Hilde – altijd wat te beleven!

Bekijk onze uitgebreide agenda, vol met evenementen en activiteiten die zich toespitsen op de archeologie en geschiedenis van Noord-Holland.

Huis van Hilde: Archeologiecentrum / Museum

Huis van Hilde opende in januari 2015 haar deuren. Sinds oktober 2020 is Huis van Hilde toegelaten tot het Museumregister en is dus vanaf dat moment Archeologiemuseum Huis van Hilde.

Heb jij ook zo een zin in de zomer? Doe mee aan onze leuke zomeractiviteiten!

Zin om onze bezoekers gastvrij te ontvangen? Dan zoeken we jou!

Instagram

👀WAT TE DOEN IN DE VAKANTIE? 👀
Ben je op zoek naar iets leuks om te doen deze vakantie? Kom eens langs bij ons mooie museum!

Er is iedere donderdag tot en met zondag een gratis rondleiding na entree. En ook hebben we een leuke speurtocht voor alle kleine en grote kinderen 😉.

En op zaterdag en zondag kun je je een echte archeoloog voelen in onze ArcheoHotspot! We hebben flink wat materiaal uit een beerput, en je kunt je handschoenen 🖐️aan doen, je vergrootglas 🔎 erbij pakken en ons helpen met het uitzoeken van dit materiaal.

Zien we je binnenkort? Je kunt je tijdslot alvast reserveren via de link in onze bio. 👆

#huisvanhilde #museum #MooierDanOoit #museumjaarkaart #MJK #komjeook #museumkids #gokids #binnenactiviteit #uitjemetkinderen #dagjeuit #dagjeweg #archeologie
...

🚲FIETSKNOOPPUNT HUIS VAN HILDE🚲
Wist je dat we een afstapmoment zijn op fietsnetwerk.nl?
Houd jij van fietsen dan kun je via @Fietsnetwerk.nl een mooie route uitkiezen. En wie weet zien we je dan langskomen als je in de buurt bent!

Ons museum is ideaal om als tussenstop even wat te zien en daarna in ons museum café van @de_oude_keuken wat te eten of drinken. En je kunt met je museumjaarkaart zo gratis naar binnen!

Daarna kun je uitgerust weer verder aan je mooie fietstocht in onze prachtige omgeving.
Meer informatie kun je vinden op de site van @fietsnetwerk.nl

#huisvanhilde #museum #MooierDanOoit #archeologie #castricum #fietsknooppunt #afstapmoment #rustmomentje #lekkerfietsen #fietsjemee #komjelangs #fietsen #ebike #duinen #noordholland
...

WEEKENDVONDST
Het haardvuur in de middeleeuwse houten huizen en kastelen diende vooral voor het bereiden van de maaltijden in kookpotten of aan het spit. Verder zorgde het haardvuur natuurlijk voor verwarming van de ruimte en in de avonduren gaf het enige verlichting. Het huiselijk leven speelde zich dan ook vooral rondom het haardvuur af. Bij het ingaan van de nacht moest het vuur worden gedoofd om het brandgevaar te beperken. Daarvoor werd een zware aardewerk schijf gebruikt met een stevige knop of steel als handvat.

De dover werd waarschijnlijk ook gebruikt om de uitgedoofde as fijn te wrijven, want de as had een belangrijke functie in het middeleeuwse huishouden. Het was niet alleen een goed schuurmiddel, maar door as te verhitten in water en het vervolgens in te dampen maakte men potas of potassium, een wit poeder dat voornamelijk uit kaliumcarbonaat bestond. Door de potas te mengen met dierlijk vet verkreeg men zeep.

De versiering op de dover verwijst naar een oud volksgeloof. Het zijn afweertekens die de gebruiker van de dover moesten behoeden tegen de gevaren van het vuur.

Deze dover bevat geen roet wat een indicatie geeft dat deze nooit gebruikt is. Hij is gevonden bij kasteel Nieuwendoorn in Krabbedam.

Kom je deze dover ook bekijken in onze vaste tentoonstelling?
Reserveer nu alvast een tijdslot via de link in onze bio👆

#weekendvondst #castricum #huisvanhilde #archeologie #geschiedenis #dover #middeleeuwen #haardvuur #roet #provincienoordholland #mooierdanooit
...

HUIS VAN HILDE KOMEND WEEKEND GESLOTEN
Nu de vakantieperiode is aangebroken, wilde Hilde er zelf ook even op uit. Omdat zij ons mooie Nederland verkent de komende dagen is ons museum helaas even gesloten aankomend weekend (zaterdag 24 en zondag 25 juli).

Museumcafé DOK is wel gewoon open voor een hapje of een drankje.

Vanaf donderdag 29 juli staat Hilde weer op haar plek in onze vaste tentoonstelling en ben je weer van harte welkom. Tickets reserveren? ☝️zie de link in onze bio.

#gesloten #hilde #castricum #archeologie #museum #opstapineigenland #vakantie #provincienoordholland
...

Auditorium vergaderopstelling

Perfecte vergaderlocatie

Kindvriendelijk museum