Tentoonstellingen

Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Laat je meevoeren met de vele prachtige verhalen die zich in de loop der eeuwen in onze provincie hebben afgespeeld.

We vertellen deze verhalen in onze vaste tentoonstelling, met onder meer levensechte reconstructies van vroegere bewoners, en in tijdelijke tentoonstellingen. Van 18 maart tot en met 29 oktober is de tijdelijke tentoonstelling Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee te zien bij Huis van Hilde.

Lees meer over de tijdelijke tentoonstelling
Lees meer over de vaste tentoonstelling

Tijdelijke tentoonstelling Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee.
Te zien van
18-03-2022 tot 29-10-2023

In de tentoonstelling Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee maak je een ongekende tijdreis van een miljoen jaar naar een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld en maakt kennis met de vroegste bewoners van ons land.

Van mammoet tot reuzenhert
Je kunt het je bijna niet voorstellen maar daar waar nu de Noordzee ligt, liepen tijdens verschillende ijstijden dieren als mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten rond waarvan enkele schaalmodellen worden getoond in de tentoonstelling in Huis van Hilde. Bijna een miljoen jaar geleden bereikten vanuit dit gebied ook de eerste mensachtigen Europa. Veel later werd dit rijke gebied het thuis voor de Neanderthaler en nog later voor de moderne mens. De opwarming van de aarde zorgde ervoor dat Doggerland zo’n 8000 jaar geleden voorgoed verdween onder de golven waardoor het door sommigen wel eens ‘Atlantis van de Noordzee ‘ wordt genoemd.

Vuursteen uit Castricum
Een andere unieke vondst is de tweezijdig bewerkte schaaf van vuursteen die in 2015 toevalligerwijs voor de deur van Huis van Hilde in een laag schelpmateriaal (afkomstig uit de Noordzee) is gevonden door Erik Machiels. Nog zo’n toevalsvondst is een geweibijl van 11.000-5.000 jaar oud die door een 5-jarig meisje is gevonden op het strand van Texel. Deze en meer van de ingenieuze vondsten van onze voorouders zijn allen te zien in de tentoonstelling. Van een selectie van de getoonde objecten is een reconstructie gemaakt die in het ArcheoLab van Huis van Hilde kan worden aangeraakt en onderzocht.

De tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ is van 18 maart tot en met 29 oktober te zien in Huis van Hilde. De tentoonstelling stond eerder in het Rijksmuseum van Oudheden en reist onder de vlag van het project Onder ons naar verschillende musea in Nederland.

Vaste tentoonstelling

In de vaste tentoonstelling staat de mens centraal. Op basis van gevonden skeletten hebben we met behulp van de modernste technieken een aantal levensechte mensfiguren gereconstrueerd. Trots kijken ze je als bezoeker aan, deze inwoners van wat nu Noord-Holland is, mannen zowel als vrouwen.

In 2021 hebben we de vaste tentoonstelling. In een nieuwe vleugel vol met vondsten uit de 17e eeuw vertellen we het verhaal van de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Je kunt onder meer een kanon, twee prachtige globes, een indrukwekkend scheepsmodel, mooie 17e-eeuwse zeehandelsvondsten en twee nieuwe mensfiguren zien in deze nieuwe vleugel. Daarnaast is ook de centrale film in het midden van de vaste tentoonstelling vernieuwd én is de unieke bronsschat van de Westfrisiaweg terug in onze vaste opstelling.

Mensfiguren
De meeste gereconstrueerde mensfiguren vind je in de grote tentoonstellingszaal van het Huis. Ze staan er opgesteld in een cirkel. Om de mensfiguren heen vind je veel grotere en kleinere vondsten: bekers, potten en sieraden, maar ook grote objecten als kano’s en zelfs stenen sarcofagen.

Via beeldschermen kun je als bezoeker alle relevante achtergrondinformatie zelf vinden. Uiteraard kun je ook een beroep doen op onze goed geïnformeerde suppoosten, die de Noord-Hollandse geschiedenis boeiend dichtbij weten te brengen. Een optimale ervaring van het Huis krijg je door een apart te boeken rondleiding. Een rondleiding beperkt zich overigens niet tot de grote zaal alleen. Er is namelijk meer permanent te zien en te beleven.

Offerpottenwand

Als je Huis van Hilde via de hoofdingang betreedt, sta je al snel oog in oog met een mensfiguur die een pot vasthoudt, alsof ze een offer brengt. Naast haar zie je een grote offerpottenwand. Deze wand geeft een indruk van het vele aardewerk dat eeuwenlang door de bewoners van Noord-Holland in poelen, moerassen en waterputten werd achtergelaten, mogelijk als offer. Een bijgaande film vertelt je meer over Holland als waterland.

Tribune met lakprofiel
De onder- en bovenverdieping van het Huis zijn met elkaar verbonden door een tribune. Vanaf de tribune heb je als bezoeker goed zicht op een bijzonder lakprofiel. Dit is een verticale plak van een kuilwand, gestoken bij de Kruisberg in Heemskerk. Duidelijk zijn de opeenvolgende bodemlagen te zien. Als je op de tribune plaatsneemt, vertelt een film je meer over het lakprofiel.