Permanente tentoonstelling

200000

bezoekers genoten al van onze permanente tentoonstelling !

Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. In het archeologisch depot van het Huis worden zo’n 12.000 dozen met bodemvondsten beheerd, afkomstig van archeologisch onderzoek uit de hele provincie. De collectie varieert van potscherven, metaalvondsten en hout tot menselijke skeletten. In de vaste tentoonstelling van Huis van Hilde wordt een deel van de archeologische collectie tentoongesteld, met veel prachtige topstukken.

De mens centraal

In de vaste tentoonstelling staat de mens centraal. Op basis van gevonden skeletten zijn met behulp van de modernste technieken een aantal levensechte mensfiguren gereconstrueerd. Trots kijken ze je als bezoeker aan, deze inwoners van wat nu Noord-Holland is, mannen zowel als vrouwen.

Grote zaal

De meeste gereconstrueerde mensfiguren vind je in de grote tentoonstellingszaal van het Huis. Ze staan er opgesteld in een cirkel. Om de mensfiguren heen vind je veel grotere en kleinere vondsten: bekers, potten en sieraden, maar ook grote objecten als kano’s en zelfs stenen sarcofagen.Via beeldschermen kun je als bezoeker alle relevante achtergrondinformatie zelf vinden. Uiteraard kun je ook een beroep doen op onze goed geïnformeerde suppoosten, die de Noord-Hollandse geschiedenis boeiend dichtbij weten te brengen. Een optimale ervaring van het Huis krijg je door een apart te boeken rondleiding. Een rondleiding beperkt zich overigens niet tot de grote zaal alleen. Er is namelijk meer permanent te zien en te beleven.

Nieuw in 2021

In 2021 is de vaste tentoonstelling vernieuwd. Met het inrichten van een nieuwe vleugel vol met vondsten uit de 17e eeuw wordt nu het hele chronologische verhaal verteld van de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Onder andere een kanon, twee prachtige globes, een prachtig scheepsmodel, mooie zeehandelsvondsten uit deze periode en twee nieuwe mensfiguren zijn te zien in deze nieuwe vleugel. Daarnaast is ook de centrale film in het midden van de vaste tentoonstelling vernieuwd én is de unieke bronsschat van de Westfrisiaweg terug in onze vaste opstelling.

ArcheoLab

Een unieke ervaring biedt het ArcheoLab. In dit laboratorium van de archeologie kun je echte en nagemaakte archeologische vondsten aanraken en van dichtbij bekijken. Klik hier voor meer informatie over de bijzondere ArcheoLab-belevenis.

Offerpottenwand

Als je Huis van Hilde via de hoofdingang betreedt, sta je al snel oog in oog met een mensfiguur die een pot vasthoudt, alsof ze een offer brengt. Naast haar zie je een grote offerpottenwand. Deze wand geeft een indruk van het vele aardewerk dat eeuwenlang door de bewoners van Noord-Holland in poelen, moerassen en waterputten werd achtergelaten, mogelijk als offer. Een bijgaande film vertelt je meer over Holland als waterland.

Tribune met Lakprofiel

De onder- en bovenverdieping van het Huis zijn met elkaar verbonden door een tribune. Vanaf de tribune heb je als bezoeker goed zicht op een bijzonder lakprofiel. Dit is een verticale plak van een kuilwand, gestoken bij de Kruisberg in Heemskerk. Duidelijk zijn de opeenvolgende bodemlagen te zien. Als je op de tribune plaatsneemt, vertelt een film je meer over het lakprofiel.

‘Teveel om op te noemen’

Eigenlijk is er permanent zo veel te zien en te beleven in het Huis, dat het teveel is om hier op te noemen. Misschien is het leuk om de korte reportage te bekijken die Omroep Heemskerk in de meivakantie van 2015 heeft gemaakt. Er komt weliswaar een wisseltentoonstelling in beeld die inmiddels weg is, maar de video geeft nog altijd een prima indruk van de permanente tentoonstelling van Huis van Hilde.

Speciaal voor kinderen

Huis van Hilde, zo weten we uit ervaring, is een museum waar kinderen graag verblijven. De permanente en tijdelijke tentoonstellingen zijn kindvriendelijk opgesteld. In schoolvakanties is er doorgaans een aanvullend, speciaal kinderaanbod. Vooraan in het Huis vind je de ArcheoGame, waarin je met je vriendjes kijkt wie de beste archeoloog is. Ook hebben we een unieke interactieve zandbak, waarin je eigen landschappen aanlegt en het zelfs kunt laten regenen. Je vindt de zandbak in het trappenhuis, naast veel informatie over het Oerij, een uniek gebied waarin natuur en mens al eeuwen op elkaar inwerken.

Niet te vergeten: Café, ArcheoHotspot, Auditorium

Boven in Huis van Hilde vind je het museumcafé, de zogeheten ArcheoHotspot en het Auditorium. Het Auditorium is te huur en daardoor soms gesloten. Is het open, dan kun je er diverse films over archeologie en de geschiedenis van Noord-Holland bekijken.

Bezoek ook onze tijdelijke tentoonstellingen!

Huis van Hilde vertelt de geschiedenis van Noord-Holland niet alleen via een permanente tentoonstelling, maar ook via tijdelijke tentoonstellingen en een wisselende Vondst van de Maand. Drie keer per jaar wisselt de tijdelijke tentoonstelling. Tien keer per jaar is er een nieuwe Vondst van de Maand te zien. Bekijk hier het actuele en komende aanbod.

State-of-the-Art

De permanente tentoonstelling van het Huis zoals hierboven beschreven, werd al direct na de opening van Huis van Hilde herkend als state-of-the-art.
Archeologen en museumprofessionals uit binnen- en buitenland reisden af naar Castricum om de expositie te bewonderen. In 2017 werd het Huis zelfs genomineerd voor de European Museum of the Year Award!