ArcheoLab

Het Archeolab is een laboratorium van de archeologie. In het ArcheoLab van Huis van Hilde mag je vondsten aanraken en van dichtbij bekijken. Zo ga je echt ontdekken!

Vondsten bekijken, bevoelen en beoordelen

In speciale kastjes vind je archeologische voorwerpen. Meestal zijn ze echt. Schoenen en kleren hebben we laten namaken, omdat de echte vondsten zo kwetsbaar of vies zijn dat je ze niet kunt vastpakken. Alle voorwerpen in het ArcheoLab mag je uit hun kastjes nemen. Dan zijn ze van alle kanten te bekijken en te bevoelen. Ook kun je ze zo onder het vergrootglas houden, en met een lineaal opmeten. Weet je daarna wat je in handen hebt? Beoordeel de vondst zelf maar eens!

Achtergrondinformatie via video’s

Ieder kastje heeft een chip. Zet je het kastje bij een beeldscherm neer, dan zorgt de chip er voor dat een video over het voorwerp begint te spelen. De persoon in de video geeft veel achtergrondinformatie over het voorwerp in het kastje. Overigens luister je naar de video met oortelefoons. Hierdoor kunnen meerdere bezoekers tegelijk een video bekijken en beluisteren, zonder dat ze elkaar storen.

Voor iedereen, en speciaal voor schoolklassen

Het Archeolab is bedoeld voor iedereen. Het is groot genoeg voor een bezoek met de klas. Al sinds de start van Huis van Hilde waarderen scholieren en andere bezoekers ons Archeolab heel hoog!

Maak kennis met ‘Aak’

In Huis van Hilde hebben we mensen uit het verleden opgesteld. Dat zijn niet zomaar aangeklede ‘poppen’. Nee: de mensfiguren zijn met de modernste technieken gereconstrueerd, op basis van gevonden skeletten. De meeste mensfiguren staan in de permanente tentoonstelling. In het Archeolab vind je de mensfiguur ‘Aak’. Aak is een jongen uit de IJzertijd, die zo rond 200 voor Christus nabij het huidige Uitgeest heeft geleefd. Van kindfiguur Aak staat in het ArcheoLab ook een versie opgesteld met moderne kleding, alsof hij hier en nu zou leven.

Populair, en daarom soms eventjes dicht

Het Archeolab is populair en daarom soms wat druk. Af en toe doen we de deuren voor maximaal een uurtje dicht. Dan kunnen de mensen die binnen zijn rustig genieten van de bijzondere ervaring die het Lab biedt. Zeker als een schoolklas binnen is, sluiten de deuren tijdelijk. Sta je voor een gesloten deur? Vraag dan een suppoost of baliemedewerker wanneer ze weer open gaan.

Het Archeolab reserveren voor jouw groep ?

Wil je het Archeolab met een groep bezoeken en er zeker van zijn dat het vrij is, boek dan een Archeolab+.