Provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland

Huis van Hilde bestaat uit twee onderdelen: het voor publiek toegankelijke archeologiemuseum en het depot voor archeologie. Het provinciaal depot herbergt de fysieke en digitale archeologische collectie van de provincie Noord-Holland. Het kantoor van het provinciaal depot vind je op de eerste verdieping van Huis van Hilde.

De collectie

De totale archeologische collectie in Huis van Hilde telt enkele miljoenen vondsten, allemaal afkomstig uit de bodem van de provincie Noord-Holland. Uit alle tijdperken van de Noord-Hollandse geschiedenis is materiaal aanwezig: van vuursteenfragmenten uit de steentijd tot en met soldatenhelmen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een collectie die blijft groeien. Regelmatig komen nieuwe vondsten van recent archeologisch onderzoek binnen.

Documentatie

Naast alle vondsten beschikt het depot over een omvangrijke collectie documentatie van archeologisch onderzoek uit het verleden. Een belangrijk deel hiervan is ondertussen digitaal ontsloten via de site van het Provinciaal depot voor archeologie.

Toegankelijk maken van vondsten

De medewerkers van het provinciaal depot zijn dagelijks bezig met het toegankelijk maken van de vele vondsten, het beantwoorden van vragen over de collectie en het begeleiden van onderzoekers.

Bewaren voor later

Collectie en documentatie bewaren we in het depot onder de meest optimale omstandigheden, in geklimatiseerde depotruimtes met een totaal oppervlak van 1560 m2. Om de temperatuur zo constant mogelijk te houden is het dak van de depotruimtes bedekt met een laag grond met beplanting.

Vondstmelding

Heb je zelf een archeologische vondst gedaan? Meld het!
Vondstmeldingen zijn belangrijk omdat deze veel informatie verschaffen over de archeologische waarden en verwachtingen in een gebied. Het maakt het verhaal van ons verleden completer. Om deze reden is het volgens de Erfgoedwet verplicht archeologische vondsten te melden. Hoe je dit aanpakt lees je in het Protocol Vondstmelding van het Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Er is ook een toelichting beschikbaar.

Protocol vondstmeldingen – klik op de afbeelding om deze groot te bekijken

Contact met het depot?

Het  depot kan je helpen als je meer wilt weten over de collectie of archeologisch onderzoek uit het verleden. Meer informatie hierover vind je op de website van het depot. Wegens de maatregelen rondom het coronavirus blijft het archeologisch depot tot nader order gesloten. Het depot is wel bereikbaar via email of telefonisch: 023 41 44 51 4

ArcheoVondsten Spreekuur?

Heb je in het duin- of strandgebied een bijzondere vondst gedaan, of kwam er bij het tuinieren iets uit de grond en wil je weten wat: kom dan naar het Spreekuur!