Archeologisch depot Noord-Holland

Huis van Hilde bestaat uit twee onderdelen: het voor publiek toegankelijke Archeologiecentrum / Museum en het archeologisch depot van de Provincie Noord-Holland. Het kantoor van het provinciaal depot vind je op de eerste verdieping van Huis van Hilde.

De collectie

De totale archeologische collectie in Huis van Hilde telt enkele miljoenen vondsten, allemaal afkomstig uit de bodem van de provincie Noord-Holland. Uit alle tijdperken van de Noord-Hollandse geschiedenis is materiaal aanwezig: van vuursteenfragmenten uit de steentijd tot en met soldatenhelmen uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een collectie die blijft groeien. Regelmatig komen nieuwe vondsten van recent archeologisch onderzoek binnen.

Documentatie

Naast alle vondsten beschikt het depot over een omvangrijke collectie documentatie van archeologisch onderzoek uit het verleden. Een belangrijk deel hiervan is ondertussen digitaal ontsloten via de site van het depot.

Toegankelijk maken van vondsten

De medewerkers van het provinciaal depot zijn dagelijks bezig met het toegankelijk maken van de vele vondsten, het beantwoorden van vragen over de collectie en het begeleiden van onderzoekers. Ook lenen ze regelmatig vondsten uit voor tentoonstellingen in musea.

Klimatisering

Collectie en documentatie bewaren we in het depot onder de meest optimale omstandigheden, in geklimatiseerde depotruimtes met een totaal oppervlak van 1560 m2. Om de temperatuur zo constant mogelijk te houden is het dak van de depotruimtes bedekt met een laag grond met beplanting.

Het depot is er voor jou

Het provinciaal depot kan je helpen als je meer wilt weten over de collectie of archeologisch onderzoek uit het verleden. Meer informatie hierover vind je op de website van het depot, via de button hieronder.

ArcheoVondsten Spreekuur?

Let op: zolang de corona-maatregelen gelden, is er momenteel geen maandelijks Vondsten Spreekuur. Heb je in het duin- of strandgebied een bijzondere vondst gedaan, of kwam er bij het tuinieren iets uit de grond en wil je weten wat: kom dan naar het Spreekuur!

Contact opnemen met het depot?

Wegens de maatregelen rondom het coronavirus blijft het provinciaal depot tot nader order gesloten. Het depot is echter wel bereikbaar via e-mail of telefonisch: 023-5144514.

Een kijkje in het depot

Onderstaande video geeft een goede indruk van het depot.