Wandelen door het Land van Hilde

09-05-2024


Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, is het landschap rond archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum het decor voor een nieuw wandelevenement: Wandelen door het Land van Hilde. Deelnemers kunnen de verhalen over het Oer-IJ-landschap boven én onder de grond ontdekken tijdens drie verschillende themawandelingen van 6 of 15 kilometer.


De routes
Er zijn drie thema’s waar men uit kan kiezen: Strijd in het landschap, Zand, Duin en Bosch en Kastelen en Buitenplaatsen. De routes van circa 6 of 15 kilometer voeren de deelnemers langs de zichtbare én onzichtbare historie van de regio. Zo wordt in Grenzen verkennen stilgestaan bij de Slag bij Castricum in 1799 en de Duitse Atlantikwall, ontdekt men tijdens Zand, Duin en Bosch o.a. de historie van Duin en Bosch van gesticht naar landgoed en worden kastelen en poldergezichten afgewisseld in de route Kastelen en Buitenplaatsen. Alle routes starten bij Huis van Hilde met een verhaal van verhalenverteller Bastiaan de Zwitser en onderweg wordt er door de Oer-IJ-gidsen stilgestaan bij de (bewonings)geschiedenis van het ‘Land van Hilde’ en hoe dat is terug te lezen in het landschap van nu.

Startschema:
9:00 uur          Route ‘Kastelen en Buitenplaatsen’ (16 km)
9:00 uur          Route ‘Strijd in het landschap’ (6 km)
9:00 uur          Route ‘Zand, Duin en Bosch’ (6 km)

10:00 uur        Route ‘Strijd in het landschap’ (6 km)
10:00 uur        Route ‘Zand, Duin en Bosch’ (6 km)

11:00 uur         Route ‘Strijd in het landschap’ (6 km)
11:00 uur         Route ‘Zand, Duin en Bosch’ (6 km)

12:00 uur         Route ‘Strijd in het landschap’ (6 km)
12:00 uur         Route ‘Zand, Duin en Bosch’ (6 km)

Over de routes

Kastelen en Buitenplaatsen (circa 16 km)
Kasten en Buitenplaatsen voert je door een gebied waar de sporen van de zee het het oude Oer-IJ nog duidelijk zichtbaar zijn in het landschap. De route gaat eerst richting de Oosterbuurt waar vanuit strategische overweging kasteel Cronenburg werd gebouwd. Via mooie weidevogelgebieden wandelen we richting Heemskerk waar een oude kreek van het Oer-IJ dienst doet al waterberging en doen ook kasteel Marquette aan. Door het duingebied lopen we langs waterbergingsgebieden en overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog waar we eindigen op de Papenberg dat een prachtig uitzicht geeft op de gelopen route en de verschillende landschappen die zijn doorkruist. Halverwege de route is er een korte stop bij een horecagelegenheid waar op eigen kosten een consumptie kan worden genuttigd. Totale duur: circa 6 uur.

Strijd in het landschap (circa 6 km)
Een veelzijdige wandeling  door en langs de zuidelijke binnenduinrand van Castricum. Daar waar door de eeuwen heen grenzen verkend en gezocht werden. In 1799 door de Bataven, Fransen, Russen en Engelsen tijdens de Slag bij Castricum en in de Tweede Wereldoorlog met de Duitse Atlantikwall. Maar ook waar het water van het Wijkermeer – oftewel het Oer-IJ – door dijken werd tegengehouden. Kortom, een wandeling met nog veel zichtbare historie. Totale duur: ruim 2 uur.

Zand, Duin en Bosch (circa 6 km)
De wandeling gaat door een voortdurend veranderd landschap met als kern de Zanderij, lang geleden een ruig landschap met langzaam groeiende strandwallen. De Oer-IJ stroomde hier uit in zee. Rond 100 na Chr. veranderde de kustlijn; de riviermonding verzandde. Hierdoor kregen de duinen eeuwenlang de kans om te groeien. Tot het moment dat de oprukkend duinen het dorp Castricum dreigden te overstuiven en de mens ingreep. Met helm en later bomen werd het oprukkend duin gestopt. Doordat de bevolking groeide nam ook de vraag naar bouwzand toe. Op grote schaal werd het zand afgegraven. De afgegraven terreinen kregen tal van elkaar opvolgende bestemmingen. Het huidige beheer is er op gericht om een groot deel van het terrein weer terug te geven aan de natuur. Dit maakt het gebied met zijn lange en vaak ook bewogen geschiedenis uniek. Totale duur: ruim 2 uur.

Hildes rondje
Gezinnen met jonge kinderen die nog niet zo ver kunnen wandelen kunnen Hildes Rondje lopen; een beleveniswandeling van ongeveer drie kilometer door de omgeving van Huis van Hilde. Beklim de Papenberg, ontdek de geheimzinnige kunstbunker, aai de dieren van ‘t Dierenduintje en beantwoordt ondertussen de vragen. De plattegrond voor Hildes rondje haal je bij de receptie van Huis van Hilde.

Historische activiteiten
Rond Huis van Hilde worden tijdens het wandelevenement diverse 17e-eeuwse historische activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Zo is de Soldatenschool weer van de partij waar een musketier je leert schieten met een musket, kun je je eigen 17e-eeuwse pasteitje bakken boven open vuur, een eigen geurzakje maken én zijn er diverse spelletjes zoals bikkelen, het kootspel of touwtje springen. De band Vive les Gueux speelt vrolijke wijsjes uit de 17e en latere eeuwen. De verhalenverteller zal ook voor de museumbezoekers zijn 17e-eeuwse verhalen ten gehore brengen. Ook niet-deelnemers aan Wandelen door het Land van Hilde kunnen op Hemelvaartsdag meedoen met de historische activiteiten bij Huis van Hilde.

Nieuwe invulling
De afgelopen vijf jaar werd vanuit stichting Oer-IJ en Le Champion op Hemelvaartsdag de Oer-IJ-expeditie georganiseerd. Toen duidelijk werd dat vorig jaar de laatste editie zou zijn, besloot de stichting samen met Huis van Hilde een nieuwe invulling te geven aan het wandelevenement, met steun van gemeente Castricum die het initiatief ondersteunt. De verhalen over de historie en het landschap zijn ten slotte oneindig. Door de samenwerking met Huis van Hilde wordt daar nu bovendien een extra dimensie aan toegevoegd door ook de verhalen van ónder de grond te vertellen.

Inschrijven
Inschrijven voor Wandelen door het land van Hilde kan via onderstaande link. Deelname kost €12,50 per persoon. Per starttijd/route is er ruime voor 20 deelnemers dus wacht niet te lang met inschrijven! Na de wandeling is er nog de mogelijkheid om het museum te bezoeken voor nog meer verdieping over de geschiedenis van onze omgeving en haar bewoners.