campagnebeeld van de tentoonstelling

24-04-2020 tot 31-12-2020

Dit jaar opent onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond over de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Daarin onder meer aandacht voor het neerhalen van een bijzonder Engels vliegtuig door de Duitse luchtafweer. Het gaat om een Lancaster ‘dambuster’, die in mei 1943 op de terugweg was van ‘Operatie Chastise’.

 

De Dambusters – Helden in de lucht
Op 17 mei 1943, tijdens WOII, stortte bij Castricum een Brits vliegtuig neer, dat was geraakt door Duitse luchtafweer. Dit vliegtuig was onderdeel van Operation Chastise, ook wel beter bekend als de Dambusters. Deze vliegtuigen hadden namelijk als doel om met zogenaamde stuiterbommen de stuwdammen bij het Ruhrgebied op te blazen.

Het vliegtuig had zijn bom laten vallen en was bijna veilig boven zee op de terugweg toen het werd geraakt. De kanonnen vuurden het fatale schot op het vliegtuig, dat op het strand van Castricum belandde.

 

De tentoonstelling
De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond toont jaren speurwerk naar de feiten en overblijfselen over deze vliegtuigramp. Deze foto’s, prenten en archeologische vondsten nemen je mee terug in de tijd en reconstrueren het hele verhaal. De tentoonstelling geeft het tastbare bewijs van deze vliegtuigcrash en informeert over de details die in dit oorlogsverhaal een rol speelden: een bepaald kanon, het type vliegtuig, de mensen die bij de ramp betrokken waren. De tentoonstelling staat met dit bijzondere verhaal stil bij WOII en sluit daarmee aan bij alle activiteiten die dit jaar in het kader van 75 jaar bevrijding plaatsvinden in Nederland.

Gevonden karabijn / Collectie Provincie Noord-Holland / Huis van Hilde

 

 

Ook voor jong bezoek
De tentoonstelling zoomt ook in op de persoonlijke, aangrijpende verhalen over de oorlog. Ooggetuigen zijn geïnterviewd en gefilmd door leerlingen van de openbare basisschool Helmgras uit Castricum. Het resultaat van deze korte documentaires is te zien en beluisteren in de tentoonstelling.

Leerlingen van BS Helmgras maken een documentaire met ooggetuigen

 

Daarnaast is rondom deze tentoonstelling veel aandacht voor de jonge bezoekers in Huis van Hilde; met leerzame en speelse opdrachten die kunnen worden gedaan.

credits: Huis van Hilde

 

Eric Heuvel
Het bijpassende campagnebeeld van deze tentoonstelling is gemaakt door striptekenaar Eric Heuvel (1960). Hij is bekend geworden door de stripreeksen Bud Broadway, Geheim van de tijd en January Jones. De meeste van zijn stripreeksen werden voorgepubliceerd in het Algemeen Dagblad. In 2012 won Eric de prestigieuze ‘Stripschapprijs’ en in 2018 ontving Heuvel de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’.

Portret Eric Heuvel

Campagnebeeld door Eric Heuvel / Huis van Hilde

 

Museumshop
Tijdens Oorlog in de lucht, weerslag in de grond is ook onze museumshop weer omgetoverd tot een originele winkel met boeken, speelgoed en cadeauartikelen geheel in het kader van de tentoonstelling. Kom dus zeker kijken.