Verlengd: Tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond

campagnebeeld van de tentoonstelling

02-07-2020 tot 31-01-2021

Dit jaar opent onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond over de archeologie van de Tweede Wereldoorlog. Daarin onder meer aandacht voor het neerhalen van een bijzonder Engels vliegtuig door de Duitse luchtafweer. Het gaat om een Lancaster ‘dambuster’, die in mei 1943 op de terugweg was van ‘Operatie Chastise’.

De tentoonstelling is wegens de sluiting van het museum door corona verlengd tot en met 31 januari 2021.

De Dambusters – Helden in de lucht
Op 17 mei 1943, tijdens WOII, stortte bij Castricum een Brits vliegtuig neer, geraakt door Duitse luchtafweer. Dit vliegtuig was op de terugweg van Operation Chastise. Diverse Lancaster vliegtuigen hadden tijdens deze operatie met zogenaamde stuiterbommen geprobeerd om stuwdammen bij het Ruhrgebied op te blazen. Vandaar de bijnaam ‘damdusters’ voor deze toestellen.

Het vliegtuig had zijn bom laten vallen en was bijna in veiligheid  toen het door Duitse luchtafweer werd geraakt en op het strand van Castricum belandde.

 

De tentoonstelling
De tentoonstelling Oorlog in de lucht, weerslag in de grond toont de resultaten van jaren speurwerk naar de feiten en overblijfselen rond het neergehaalde vliegtuig. Foto’s, prenten en archeologische vondsten nemen je mee terug in de tijd en reconstrueren het hele verhaal. De tentoonstelling geeft het tastbare bewijs van deze vliegtuigcrash en informeert over de details die in dit oorlogsverhaal een rol speelden: een bepaald kanon, het type vliegtuig, de mensen die bij de ramp betrokken waren. De tentoonstelling staat met dit bijzondere verhaal stil bij de Tweede Wereldoorlog en sluit daarmee aan bij alle activiteiten die dit jaar in het kader van 75 jaar bevrijding plaatsvinden.

Gevonden karabijn / Collectie Provincie Noord-Holland / Huis van Hilde

 

 

Ooggetuigen vertellen
De tentoonstelling zoomt ook in op de persoonlijke, aangrijpende verhalen over de oorlog. Ooggetuigen zijn geïnterviewd en gefilmd door leerlingen van de openbare basisschool Helmgras uit Castricum. Het resultaat van deze korte documentaires is te zien en beluisteren in de tentoonstelling.

Leerlingen van BS Helmgras maken een documentaire met ooggetuigen

 

Geschikt voor jonge bezoekers
De tentoonstelling is speciaal geschikt gemaakt voor  jonge bezoekers in Huis van Hilde, met veel leerzame en speelse opdrachten die kunnen worden gedaan.

credits: Huis van Hilde