26-01-2021 tot 31-12-2021

Onze vaste tentoonstelling toont de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van talloze prachtige archeologische vondsten, skeletten en mensfiguren die tonen hoe de mens er vroeger in verschillende periodes moet hebben uitgezien. Vanaf 2021 is deze opstelling vernieuwd!

Met deze herinrichting wordt de archeologische geschiedenis in Huis van Hilde namelijk eindelijk compleet. De vaste opstelling had altijd een gapend gat met betrekking tot vondsten uit de 17e eeuw. Daar kwam verandering in toen het Palmhoutwrak voor de kust van Texel werd gevonden in 2014. Het wrak en de vondsten werden aan ons depot overgedragen. Eindelijk had het depot daarmee ook vondsten uit de 17e eeuw. Reden genoeg om op zoek te gaan naar mooie bruiklenen uit aangrenzende gemeentes om een speciale vleugel van de opstelling in te richten met topstukken uit de 17e eeuw. Met het inrichten van de nieuwe vleugel vol met vondsten uit de 17e eeuw wordt nu het hele chronologische verhaal verteld van de geschiedenis van de provincie Noord-Holland. Onder andere een kanon, twee prachtige globes, een prachtig scheepsmodel, mooie zeehandelsvondsten uit deze periode en twee nieuwe mensfiguren zullen te zien zijn in deze nieuwe vleugel.

17e eeuws kanon dat in de tentoonstelling te bezichtigen is

Centrale film
Daarnaast is ook de centrale film in het midden van de vaste tentoonstelling vernieuwd. Deze kan nu met geluidsdouches beluisterd worden en geeft je een mooie inleiding in Huis van Hilde. Ga hem dus zeker even bekijken!

Bronsschat
En tot slot is ook de unieke Bronsschat van de Westfrisiaweg terug in onze vaste opstelling. De schat is 2800 jaar oud en bestaat uit 15 bronzen voorwerpen en een vuurstenen sikkel. Hij werd opgegraven in 2015 en is toen ook al getoond aan het publiek. Hij keert nu voorgoed terug in de opstelling. Juist omdat het zo een ontzettend prachtige schat is.
Wil je weten waar onze tijdelijke tentoonstelling momenteel over gaat? Vraag onze baliedame voor een flyer over de tijdelijke tentoonstelling.