16-05-2020 tot 01-11-2020

Kunstbunker
Vlak achter het Huis van Hilde staat in de duinen de ‘kunstbunker’. Deze is in het begin van de Tweede Wereldoorlog als eerste Nederlandse kunstbunker in opdracht van de gemeente Amsterdam gebouwd. Veel kunstwerken zijn daar het eerste jaar van de oorlog opgeslagen waaronder De Nachtwacht van Rembrandt. Eind 1941 namen de Duitse bezetters de bunker in gebruik en zijn de kunstwerken elders in Nederland ondergebracht. Deze ‘echte’ Kunstbunker wordt tegenwoordig nog gebruikt als opslagplaats voor nitraatfilms door Eye Filmmuseum.

Foto van de kunstbunker in de duinen van Castricum

De kunstbunker in de duinen van Castricum / © Werkgroep Oud-Castricum

Heropening
We gaan nu een tijdperk in, waar mensen leven die de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben meegemaakt. Het is dus van belang dat we ons bewust zijn en blijven van het belang van het behoud van erfgoed. De Kunstbunker Castricum leent zich bij uitstek voor een discussie over dit thema. Vooral de opslag van de Nachtwacht en de Van Gogh’s in de bunker, zal tot de verbeelding spreken. De kunstbunker wordt gezien als belangrijk Castricums erfgoed en er is inmiddels een stuurgroep opgestaan die er samen voor willen zorgen om  de kunstbunker te behouden en open te stellen voor publiek in de toekomst.

 

artist impression van de Pop-Up kunstbunker

Artist impression van de Pop-Up kunstbunker

Pop-Up Kunstbunker
In oktober 2020, tijdens de Maand van de Geschiedenis,  zal er voor de duur van een maand een Pop-Up Kunstbunker in het centrum van Castricum staan. Een oude zeecontainer wordt getransformeerd tot een look-a-like van de originele Kunstbunker verderop in de duinen. Er wordt zichtbaar gemaakt hoe de Kunstbunker er destijds uitzag, alsof je een tijdcapsule ingaat. Het zal lijken hoe het was. Vooral de opslag van De Nachtwacht en de Van Gogh’s in de bunker, zal tot de verbeelding spreken. Hiermee kunnen Castricummers en toeristen vast beleven, hoe een bezoek aan de ‘echte’ Kunstbunker zal zijn. Intussen ervaren bezoekers van de Pop-up Kunstbunker welke bijzondere rol deze plek had in de Tweede Wereldoorlog; zowel als schuilplaats voor grote kunstschatten als de Nachtwacht, als een plek waar Duitse soldaten een tijd lang verbleven en werkten. Deze verhalen zijn voor velen nog onbekend, terwijl het zich allemaal in Castricum afspeelde. Ook scholen zullen de Pop-up  Kunstbunker bezoeken.

Help mee: vrijwilligers gezocht
Voor dit project zijn we zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, die bij de opengestelde Pop-Up kunstbunker de bezoekers willen verwelkomen en willen informeren. Een uitgebreide voorkennis over de bunker is geen vereiste, maar bereidheid om in te lezen uiteraard wel (dit zal worden gefaciliteerd). Lijkt het je leuker om te helpen met de ontwikkelingen of het opbouwen van de Pop-Up bunker? Dat kan uiteraard ook!

Aanmelden kan door een mailtje te sturen aan projectleider Joanne Koeleman: joannekoeleman@hotmail.com Vermeld hierbij dat het om het ‘Pop-Up kunstbunker’ project gaat.

Initiatief
Stichting Kist is opdrachtgever voor dit project. Het Huis van Hilde zal het project uitvoeren in samenwerking met diverse partners waaronder Stuurgroep Kunstbunker Castricum en Castricumse scholen.

De Stuurgroep Kunstbunker bestaat uit de volgende personen:

gedeelte van de stuurgroep voor de ingang van de kunstbunker

Aantal van de stuurgroep-leden voor de ingang van de kunstbunker in de duinen van Castricum

Mario Weima, beleidsmedewerker gemeente Castricum
Tamara Roos, cultuurcoach in de gemeente Castricum
Anouk Veldman, manager Huis van Hilde
Raymond Duindam, manager Noordhollands Duinreservaat bij PWN
Nico Spaarkogel, boswachter in het Noordhollands Duinreservaat bij PWN
Rino Zonneveld, bestuurslid Werkgroep Oud-Castricum
Cor Smit, educatief medewerker Werkgroep Oud-Castricum
Ton Werner Spruit, eigenaar Repromasters
Ina Lieshout, onafhankelijk kunsthistoricus
John Heideman, Castricum-in-WOII-publicist
Paula Beentjes, kenner Kunstbunkers
Frits Hoogewoud, voorzitter Dr. Henriette Boas Stichting
Pauline Van Vliet, projectleider bij Stichting KIST


Bij de uitvoering van het project wordt samengewerkt met de volgende samenwerkingspartners:

Gemeente Castricum
Archeologisch centrum Huis van Hilde
PWN
Werkgroep Oud-Castricum
Basisscholen in de gemeente Castricum
Scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente Castricum
Castricum/Bakkum-in-WOII-publicist John Heideman