MuseumJeugdUniversiteit: Archeologie in je achtertuin

,

13-03-2022 tot 22-05-2022

Waar zoeken archeologen eigenlijk naar? Wat vertellen archeologische vondsten ons over hoe de mensen vroeger leefden? En wie verstopte de oudste schat van Noord-Holland? Kinderen tussen de 8 en 12 jaar leren het allemaal in de kindercollegereeks ‘Archeologie in je eigen achtertuin’ van de MuseumJeugdUniversiteit in Huis van Hilde.

In een serie van vijf colleges leren kinderen alles over archeologie. Archeologen vertellen hoe zij archeologisch onderzoek doen, hoe je er achter komt wat je eigenlijk gevonden hebt maar ook leer je hoe de vondsten eigenlijk in Huis van Hilde terecht zijn gekomen. Heb je zelf al eens een archeologische vondst gedaan? Neem die vooral mee! En kijk eens in je eigen achtertuin wat daar te vinden is. De colleges zijn interactief, kinderen zijn een deel praktisch bezig en we gaan ook naar buiten, op zoek naar archeologische vondsten.

Programma

Zondag 13 maart: Waar zoeken archeologen eigenlijk naar?
Door Carla SooniusMag een archeoloog zomaar ergens gaan graven? En hoe en wat zoekt een archeoloog precies in de grond? Carla Soonius is archeoloog in Noord-Holland en zij vertelt je waar je archeologische vondsten in Noord-Holland tegen kan komen. Zij weet veel over het landschap van vroeger en waar de vroegere bewoners van Noord-Holland precies woonden. Neem een beetje grond uit de achtertuin mee naar dit college, Carla Soonius kan zo al een beetje zien wat er vroeger gebeurde op de plek waar jouw huis nu staat.

 

Zondag 27 maart: Aan de slag als archeoloog!
Door Wouter Roessingh
Bij dit college ben je voor één dag archeoloog want we gaan een archeologisch onderzoek doen, naar buiten dus! Archeoloog Wouter Roessing neemt je mee en laat zien hoe archeologen werken en welke instrumenten ze bij een archeologisch onderzoek gebruiken. Je mag ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met de metaaldetector. Misschien doe je daarmee wel zelf een archeologische vondst? Als je vondsten tegenkomt ga je die netjes intekenen op papier. Na dit college weet je dus al een beetje hoe het voelt om een archeoloog te zijn.


Zondag 10 april:
Wat vertellen archeologische vondsten?
Door: Wouter vd Meer
Wat als je een archeologische vondst hebt gedaan? Hoe weet je uit welke tijd een vondst of een spoor komt? Om dat te weten zijn er verschillende onderzoeksmethoden. Aan hout kun je bijvoorbeeld goed zien hoe oud dat is. Archeoloog Wouter van der Meer houdt zich bezig met het dateren van resten van planten zoals zaden en hij kan uitleggen hoe dat precies werkt. Ook aan andere soorten vondsten kun je zien hoe oud ze zijn, bijvoorbeeld aan scherven van aardewerk of metalen voorwerpen. Jij gaat in het college zelf kijken hoe oud vondsten zijn.


Zondag 1
5 mei: Wie verstopte de oudste schat van Noord-Holland?
Door: Wouter Roessingh
Als je een pot van aardewerk vindt, zal daar vroeger vast iets van eten in hebben gezeten. Maar wat nu als je iets vindt waarvan je niet weet wat het is? Archeoloog Wouter Roessingh is gewend om na te denken over dit soort raadsels. Hij weet veel over de oudste schat die in Noord-Holland is gevonden. Maar wat is die schat precies, waarom is deze in de grond gestopt en wie verstopte hem? Je weet er straks alles van. We vragen je ook zelf een schat mee te nemen naar dit college.


Zondag 22 mei:
Hoe word ik de baas van een archeologiemuseum?
Door: Anouk Veldman
Bij alle colleges in deze reeks ben je te gast in Archeologiemuseum Huis van Hilde. Wat gebeurt er nu precies in dit museum? Anouk Veldman, archeoloog en manager van Huis van Hilde zal je daar in dit college alles over vertellen. Je ziet hoe archeologische vondsten in het museum terecht komen en wie er allemaal werken. Je leert ook iets over de grote verzamelruimtes van Huis van Hilde, het archeologisch depot. We bekijken natuurlijk ook de tentoonstellingen in Huis van Hilde waarbij je oog in oog komt te staan met vroegere bewoners van Noord-Holland, zoals Aak de jongen van 9 die 2200 jaar geleden leefde in Noord-Holland.


Praktische info

Locatie: Huis van Hilde
Tijd: 13.00 – 15.00 uur
Kosten: € 25,00 voor de hele reeks
Inschrijven kan vanaf zondag 18 december 12:00 uur op de website van de MuseumJeugdUniversiteit

De colleges starten met een plenair deel en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met praktische activiteiten. Ouders kunnen niet bij de colleges zijn maar kunnen het museum (tegen betaling of gratis met Museumkaart) bezoeken of plaatsnemen in het DOK Café.