Meivakantie in Huis van Hilde: Beleef de Romeinse tijd

23-04-2022 tot 08-05-2022

Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum is met haar indrukwekkende tentoonstelling van zo’n 1000 archeologische vondsten sowieso al een bezoek waard maar in de meivakantie des te meer want dan zijn er heel veel extra activiteiten voor het hele gezin binnen het thema ‘Romeinen’. Van meedoen in een Romeins leger tot luisteren naar verhalen van lang geleden en van zelf Romeinse geuren maken tot een speciale kinderrondleiding; in de meivakantie (her)beleef je de Romeinse tijd in Huis van Hilde.

Kinderrondleidingen
Op meerdere dagen is er een speciale kinderrondleiding (zie schema onderaan). Je staat oog in oog met Hilde en de Romeinse soldaat en leert aan de hand van spannende verhalen wie zij waren en hoe zij leefden. Op de andere dagen is er een reguliere rondleiding die ook geschikt is voor het hele gezin. Reserveren voor de kinderrondleiding is verplicht. Dat kan via balie@huisvanhilde.nl (vermeld datum, naam van kinderen en telefoonnummer) of via 023 – 514 32 47.

Romeinse school
In de Romeinse school is elke dag een andere workshop. Maak Romeinse geuren, buideltjes van stof, een sieraad of geluksamulet, een rietfluitje om zelf muziek mee te maken of je eigen touw van boombast, wol of zelfs van darm als je durft! Ook kun je leren mandenvlechten en spinnen met wol of laat jouw toekomst voorspellen door een Romeinse astroloog.

Programma Romeinse school:
Zondag 24 april: Romeinse geuren maken
Dinsdag 26 april: Touw maken van boombast, vlas wol en zelfs darm, voor wie durft!
Donderdag 28 april: Lol met wol, leren spinnen en weven
Vrijdag 29 april: Buideltje maken van stof of leer
Zaterdag 30 april: Lol met wol, leren spinnen en weven
Zondag 1 mei: Buideltje maken van stof of leer
Dinsdag 3 mei: Hangertje of kledingspeld maken van koperdraad
Woensdag 4 mei: Romeinse astroloog en goden- of votiefbeeldje maken van klei
Donderdag 5 mei: Geluksamulet maken
Vrijdag 6 mei: Romeinse muziekinstrument maken (12+)
Zaterdag 7 mei: Mand vlechten
Zondag 8 mei: Mand vlechten
Klik hier voor meer info over de verschillende workshops van De Romeinse School

Verhalenverteller
Bastiaan de Zwitser vertelt verhalen van lang geleden. Verhalen over goden en geesten, over liefde en vechten. Kom luisteren naar verhalen zoals ze verteld werden in de tijd van de Romeinen en de Friezen van vroeger.

Romeinse Soldatenschool
Het Romeinse leger zoekt 80 soldaten! Sluit je aan bij een centurie, de kleinste Romeinse gevechtseenheid, en oefen met het zwaard, schild en speer onder begeleiding van centurion Baroen. Kinderen hebben voorrang maar papa’s en mama’s mogen ook meedoen!

Workshop beerput sorteren
Pak een vergrootglas, pincet of rolmaat en help mee de vondsten uit een beerput te sorteren in de ArcheoHotspot! De ArcheoHotspot is in de meivakantie elke vrijdag t/m zondag open van 13:00 – 16:00 uur. Kruip in de huid van een echte archeoloog en ontdek de wondere wereld achter de archeologie.

Mini-tentoonstelling Playmobil
Verwoed verzamelaar Co Ebbing stelt een deel van zijn uitgebreide Playmobil-collectie tentoon bij Huis van Hilde waaronder een Romeinse villa en een Romeinse fort met haven.

ArcheoLab 
In het ArcheoLab ontdek je diverse Romeinse vondsten. Kun jij raden wat er in de kistjes zit en waar het voor gebruikt werd in de Romeinse tijd?

Kleur en knutseltafel
Terwijl de (groot-)ouders kunnen genieten van een heerlijk kopje koffie in het museumcafé kunnen de kinderen hun creativiteit kwijt aan de kleur- en knutseltafel met kleurplaten en knutselwerken binnen het thema Romeinen.

Tentoonstellingen
Naast alle extra activiteiten kun je natuurlijk de vaste en tijdelijke tentoonstelling in Huis van Hilde bekijken waarin je de archeologische schatten van de provincie Noord-Holland kunt ontdekken en bewonderen. De tijdelijke tentoonstelling Leven in Lagen. De mens in het Noord-Hollandse landschap is nog tot 12 juni te zien.

Tickets en toegang
In de meivakantie is Huis van Hilde geopend op de reguliere tijden; van dinsdag tot en met zondag van 11:00 – 17:00 uur. Op Koningsdag is Huis van Hilde gesloten. Tickets kunnen aan de balie worden gekocht, toegang is gratis met een Museumkaart. Alleen voor de kinderrondleiding is reserveren verplicht. Dat kan via balie@huisvanhilde.nl (vermeld datum, naam van kinderen en telefoonnummer) of via 023 – 514 32 47.

Schema
Download hier het programma