Pinksteren | Lezing ‘Sir Mammoth’ Dick Mol

28-05-2023

‘De Noordzee als schatkamer voor paleontologie en archeologie’

Door Dick Mol

Tijdens de opening van de tijdelijke tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ was de speedlezing van Dick Mol al een regelrechte hit. Dit keer komt hij terug naar Huis van Hilde voor een uitgebreide lezing over de Noordzee als schatkamer voor paleontologie en archeologie.

Wanneer? Zondag 28 mei, 1e pinksterdag
Hoe laat? 14:00 uur
Hoe lang? Circa 50 minuten
Kosten? €2,50 (naast entree museum)
Aanmelden? Ja, via onderstaande link


Aanmelden lezing Dick Mol

 


De wolharige mammoet is natuurlijk het bekendste symbool van het ijstijdvak. Maar dat Noordwest-Europa in het ijstijdvak ook bewoond werd door wolharige mammoeten en sabeltandkatten is minder bekend. Deze dieren bewoonden de laagvlakte tussen de Britse Eilanden en Nederland. Resten daarvan worden met grote regelmaat gevonden op de bodem van de Noordzee waar toentertijd de delta’s van de Maas, Rijn en ook de Theems zich verspreidde over een groot gebied, de zogenoemde mammoetsteppe.

Van de mammoetfauna die ooit die laagvlakte tussen de Britse Eilanden en Nederland bewoonde, zijn veel verschillende dieren en de vegetatie bekend. En dat dankzij intensieve samenwerking met de visserij in de Noordzee van vandaag de dag. Naast dierlijke resten zijn er ook veel aanwijzingen dat de mens deel uitmaakte van deze mammoetfauna en het nog een hele tijd heeft uitgehouden tot dat circa 8.000 jaar geleden de Noordzee zijn huidige zeespiegel bereikte.

In deze 50 minuten durende voordracht zal naast de paleontologie aandacht geschonken worden aan de aanwezigheid van de mens in dit deel van Noordwest-Europa.

Over Dick Mol
Dick Mol, tevens bekend als Sir Mammoth, is een Nederlands autodidactisch paleontoloog. Hij is als honorair onderzoekmedewerker voor fossiele zoogdieren verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Mol houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen van en publiceren over vondsten in de Noordzee van zoogdieren uit de IJstijd in het Pleistoceen. In Siberië heeft hij deelgenomen aan wetenschappelijke expedities. Hierbij heeft hij meegeholpen bij opgravingen van zoogdieren uit de ijstijd uit de permafrost (eeuwig bevroren bodem). Hierbij zijn hoofdzakelijk wolharige mammoeten met huid en haar opgegraven met in sommige gevallen ook maag- en darminhoud. Hij is betrokken geweest bij de natuurdocumentaires Raising the Mammoth en Land of the Mammoth van Discovery Channel. Door zijn veelvuldig voor het voetlicht treden met zijn kennis van mammoetfossielen kreeg hij de bijnaam ‘Sir Mammoth’.