Expositie ‘Kleed je Goed!’

, ,

24-12-2022 tot 05-03-2023

Voor wie? Iedereen vanaf circa 8 jaar
Wanneer? Elke dag van 24 december tot en met 5 maart
Toegang? Gratis na entree museum

Wat kunnen we leren van hoe men zich vroeger kleedde om nu duurzamere keuzes te maken? Ontdek hoe je ervoor kunt zorgen dat de archeoloog van de toekomst géén polyester kleding terugvindt!

Bijna iedereen vindt het leuk om nieuwe kleren te kopen, maar het is goed om daar eerst over na te denken. De kledingindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. In de expo Kleed je goed! ontdek je via feiten en opdrachten welke goede keuzes je kan maken als het om kleding gaat. Wat dragen de mensfiguren in Huis van Hilde bijvoorbeeld en wat hebben zij gemeen? Hoe kleedt Aak, de reconstructie van de jongen van 9 uit Uitgeest, zich ‘goed’? En kun je een kledingberg in 2 minuten sorteren?

In een belevenisroute met diverse opdrachten over soorten materialen, kleding wassen, maken en labels checken, leert iedereen vanaf circa 8 jaar alles over de huidige textielindustrie en wat zij zelf kunnen doen om zich ‘goed’ te kleden zoals minder kleding kopen en zo lang mogelijk gebruiken wat we al hebben.

De expositie Kleed je goed! is van 24 december tot en met 5 maart te bezoeken bij Huis van Hilde. Kleed je goed! is ontwikkeld is door Daniëlle Schouten (maakster van het onderwijsboek De wereld van kleding en de leskoffer Op weg naar circulair textiel), het Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC) en vormgever Marcel Weenink.