Hilde lezing: de Abdij van Egmond

13-02-2020

  • Spreker: Paul Buitenhuis
  • Datum: Donderdag 13 februari 2020, 20-22 uur.
  • Waar: Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
  • Prijs: Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ krijgen 10% korting)
  • Reserveren: stuur een email naar info@oerij.eu . Wie reserveert krijgt daarvan een bevestiging. U kunt betalen op de avond van de lezing aan de balie van Huis van Hilde (pin en contant). Voor meer info bel 06 1445 1564.

Inhoud van de lezing:
Aan het begin van de 10e eeuw werd de Abdij van Egmond gesticht door graaf Dirk I. Een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd hier rond 1100 te Egmond samengesteld. In deze annalen wordt vermeld dat op initiatief van de monniken dijken en dammen werden aangelegd om de vele abdijgronden te beschermen tegen het water. Ten noorden van Bakkum is dat de Zanddijk, met in het verlengde de Limmerdam en ten zuiden van Akersloot de Startingerdijk. De abdij werd in 1573 om strategische redenen door de troepen van Geuzen leider Sonoy vernietigd. In de 20e eeuw werd het klooster herbouwd en nu is het wederom in gebruik als klooster, door het Benedictijner kloostergemeenschap.

Over de spreker:
Paul Buitenhuis is werkzaam geweest als huisarts tot 2016, sindsdien medisch coach. Oprichter en voorzitter Platform Behoud Zanderij. Als amateur historicus heeft hij speciale interesse in vorming graafschap Holland en rol daarin van de abdij van Egmond.