Lezing De Tromslager door Frits Bosch

04-03-2022

Op vrijdag 4 maart geeft auteur Frits Bosch om 15:00 uur een boekpresentatie over zijn historische roman De Tromslager in het auditorium van Huis van Hilde. 

Frits Bosch (1952) is geboren en getogen in Haarlem en studeerde psychologie aan de VU Amsterdam. Bosch: “Nadat ik in 2017 stopte met mijn psychologenpraktijk schreef ik het deels autobiografische boek ‘Help, de psycholoog verzuipt!’. Daarnaast had ik ook meer tijd voor basgitaar spelen, tennissen, lezen en genealogie. Ik bezocht de geboorteplaats van mijn stamvader in het Zwitserse Stein waar de plaatselijke dominee mij het eeuwenoude doopboek toonde, waarin met Gotische letters stond geschreven dat Adam Bösch op 15 september 1762 was geboren. Vanaf dat moment heeft Adam mij niet meer losgelaten. Meer onderzoek in archieven en literatuur uit de Napoleonperiode inspireerde mij tot het schrijven van de historische roman De Tromslager.”

De goed geschreven en gedocumenteerde roman leest als een jongensboek.” (Margot Poll voor NRC-Handelsblad)

De Tromslager beschrijft de levensgeschiedenis van Adam Bösch (1762-1824), stamvader van de auteur. Adam kiest een andere weg dan zijn voorouders, die al vanaf 1480 een boerenbestaan leiden in de Toggenburg (Zwitserland). Hij zoekt zijn geluk in de Nederlanden waar hij in 1790 tromslager wordt bij het Staatse leger. De tromslager geeft niet alleen het loopritme aan, maar is ook belangrijk om commando’s van de bevelhebber over een grotere afstand door te geven aan de manschappen via muzikale signalen. Na de verovering door de Fransen sluit Adam zich tegen wil en dank aan bij het nieuwe Bataafse leger. Tijdens gevechten in Noord-Holland tegen de Engelsen en de Russen raakt hij gewond en getraumatiseerd.  Als er een jaar later een enorme veldslag dreigt in Duitsland deserteert hij.

Naast de beschrijving van de levensgeschiedenis van Adam Bösch, geeft het een inkijkje in hoe ‘het gewone volk’ in Haarlem en omgeving moest overleven tijdens de heerschappij van Napoleon: een tijd van oorlog, armoede, epidemieën, kindersterfte en analfabetisme.

Aanmelden boekpresentatie
Het bijwonen van de boekpresentatie is gratis ná entree tot het museum. Entree voor het museum is gratis met een Museumkaart of €7,50 voor volwassenen. Combineer de boekpresentatie dus ook met een bezoek aan onze vaste en tijdelijke tentoonstelling! Om zeker te zijn van een plek in ons auditorium vragen wij u wel te reserveren door een mail te sturen naar kantoor@huisvanhilde.nl, vermeld daarin graag uw naam, mailadres en telefoonnummer.