Zelf vondsten onderzoeken in het ArcheoLab

,

01-11-2022 tot 01-11-2025

Het Archeolab is een laboratorium van de archeologie. In het ArcheoLab van Huis van Hilde mag je vondsten aanraken en van dichtbij bekijken. Zo ga je echt ontdekken!

Het Archeolab is toegankelijk wanneer het museum is geopend.

Vondsten bekijken, voelen en beoordelen

In speciale kastjes vind je archeologische voorwerpen. Meestal zijn ze echt. Schoenen en kleren hebben we laten namaken, omdat de echte vondsten zo kwetsbaar of vies zijn dat je ze niet kunt vastpakken. Alle voorwerpen in het ArcheoLab mag je uit hun kastjes nemen. Dan zijn ze van alle kanten te bekijken en te bevoelen. Ook kun je ze zo onder het vergrootglas houden, en met een lineaal opmeten. Weet je daarna wat je in handen hebt? Beoordeel de vondst zelf maar eens!

Achtergrondinformatie via video’s

Ieder kastje heeft een chip. Zet je het kastje bij een beeldscherm neer, dan zorgt de chip er voor dat een video over het voorwerp begint te spelen. De persoon in de video geeft veel achtergrondinformatie over het voorwerp in het kastje. Overigens luister je naar de video met oortelefoons. Hierdoor kunnen meerdere bezoekers tegelijk een video bekijken en beluisteren, zonder dat ze elkaar storen.

Voor iedereen, en speciaal voor schoolklassen

Het Archeolab is bedoeld voor iedereen. Het is groot genoeg voor een bezoek met de klas. Al sinds de start van Huis van Hilde waarderen scholieren en andere bezoekers ons Archeolab heel hoog!