Topvondsten Noord-Holland

Soms worden bij archeologisch onderzoek bijzondere vondsten gedaan. Er bestaan video’s van een aantal Noord-Hollandse topvondsten. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

Russische soldaat, Bergen, gevonden 2018

In 2018 komt bij Bergen het skelet van een Russische soldaat tevoorschijn. Van zijn gezicht laat de provincie een tweedimensionale gezichtsreconstructie maken.

Gebouwen, Egmond-Binnen, gevonden 2017

In 2017 vonden we sporen van gebouwen in Egmond-Binnen. Leefden en werkten hier vroeger arme boeren en arbeiders van de abdij van Egmond?

Munten, Doornduijn Bakkum, gevonden 2017

Doornduijn bij Bakkum is in 2017 het toneel van een bijzondere muntvondst. De munten stammen uit de tijd van Karel de Grote en de Vikingen.

Bronstijdvrouw, Westfrisiaweg N23, gevonden 2015

In 2015 vinden archeologen bij de Westfrisiaweg (N23) het skelet van een vrouw uit de bronstijd. Ze krijgt de naam ‘Drechtje’, omdat ze in de gemeente Drechterland is opgegraven. Een reconstructie van haar gelaat bewonder je in Huis van Hilde.

Bronsschat, Westfrisiaweg N23, gevonden 2015

Bij de aanleg van de Westfrisiaweg (N23) vinden archeologen in 2015 een bijzondere bronsschat. Binnenkort krijgt deze schat een ereplaats in de permanente tentoonstelling van Huis van Hilde.

Skelet IJzertijd, Velsen-Noord, gevonden 1965

In 1965 komt op het terrein van Hoogovens een skelet uit de IJzertijd tevoorschijn. Het is een bijzonder zeldzame vondst. Onlangs is er opnieuw onderzoek naar gedaan. Overigens is er onlangs een projectteam opgericht om de oude onderzoeken van het Hoogovens-terrein alsnog uit te werken. Daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken!