In de meivakantie is er extra veel te doen in Huis van Hilde! Maak kennis met oude ambachten, los de raadsels van de break-in-box op, leer zwaardvechten of doe mee met historische spelletjes.

Historische activiteiten
Op meerdere dagen kun je kennismaken met oude ambachten zoals naaldbinden, buidels maken of pasteitjes bakken bij de Middeleeuwse bakker. Bij de Soldatenschool kun je leren boogschieten en zwaardvechten en ook de verhalenverteller Bastiaan de Zwitser is weer van de partij met Middeleeuwse verhalen. Op Hemelvaartsdag (9 mei) is er extra veel te doen tijdens het wandelevenement ‘Wandelen door het Land van Hilde’. Wandel die dag bijvoorbeeld ‘Hildes Rondje en doe mee met de activiteiten op het plein.

Speurtocht en kinderrondleiding
Natuurlijk kun je in de meivakantie ook de leuke speurtocht ‘Wie is het? doen. Met aanwijzingen en zoekplaatjes moet het hele gezin Aak helpen zijn huisgenoten in Huis van Hilde te leren kennen en de vondsten te ontdekken uit hun tijd. Er zijn in de vakantie extra kinderrondleidingen gepland waarin kinderen tussen de circa 6 en 12 jaar op reis door de tijd gaan met Hilde, Cees de Steentijdman of Kjeld de Friese Koopman. Ook is er een speciale zintuigenrondleiding waarin de nadruk ligt op andere zintuigen dan de ogen. Het verleden wordt tastbaar gemaakt door vondsten te onderzoeken in het ArcheoLab, te voelen aan stoffen en materialen én natuurlijk door te proeven in het museumcafé. Dat maakt deze rondleiding o.a. heel geschikt voor slechtzienden.

Nieuw bij Huis van Hilde: Break-in-box Bodemgeheimen
De escape room ken je, maar Huis van Hilde heeft nu een soort omgekeerde escape room! Namelijk een break-in-box; een kist die je met een groepje van max. 5 personen (12+) moet proberen te openen door allerlei raadsels op te lossen. Archeoloog Rövers heeft deze kisten gevonden op verschillende plekken in Noord-Holland. Zij denkt dat er verborgen schatten inzitten… Lukt het jullie de kisten te openen? Aanmelden kan via balie@huisvanhilde.nl.

Zelf aan de slag als archeoloog

In Huis van Hilde kruip je zelf in de huid van een archeoloog in de ArcheoHotspot. Pak je vergrootglas, pincet en materialenkaart en help mee vondsten uit een beerput te sorteren. Alles gelukt? Dan ga je vast naar huis met een diploma! De ArcheoHotspot is in de meivakantie in het extra vaak geopend.

Tentoonstelling De Makers van Holland
Heb je de  tentoonstelling ‘De Makers van Holland al bezocht? Hierin ontdek je hoe onze omgeving er in de periode 900-1300 uitzag. Via 2D-reconstructies en diverse bijzondere vondsten uit Noord-Holland maak je kennis met de wereld van de ‘makers van Holland’. Zo kun je je verkleden als mensen uit die tijd of dierenbotten puzzelen.

Meer informatie en aanmelden
Kijk in onderstaand schema of in de agenda welke activiteiten op welke dag gepland zijn. Voor de Break-in-Box en de Zintuigenrondleiding is aanmelden noodzakelijk in verband met een max. aantal deelnemers.

Bekijk hier het volledige programma van de meivakantie in Huis van Hilde (klik voor vergroting).