Nieuwe publicatie: Wonen aan het Witsmeer

Voordat de provincie Noord-Holland een ventweg realiseerde langs de N241 ten zuiden van Schagen, vond in de periode 2015-2017 archeologisch onderzoek plaats bij Zijdewind. Doordat er dwars door een woonplaats werd gegraven, konden vele eeuwen van wonen en werken in dit gebied worden onderzocht. Wat tevoorschijn kwam was een bijzondere dwarsdoorsnede van de bewoningsgeschiedenis van het dorp.

Boerderijgeschiedenis
Het archeologisch onderzoek liet zien dat op die plek al sinds de prehistorie mensen woonden. Eerst leefde men nabij getijdekreken die in verbinding stonden met de zee en later op het veenlandschap dat men ontgon. Door de veenwinning en erosie vormde zich het Witsmeer. Nog later ontstond een opgehoogde woonplaats (terp) aan dit meer. Zo werden er resten van een vermoedelijke langhuisboerderij uit de 17e eeuw aangetroffen. Bovenop de resten daarvan werd rond 1850 een klassieke Noord-Hollandse stolpboerderij gebouwd. De terp van Zijdewind laat zo een interessante stapeling van woonfases zien die als verschillende lagen waarneembaar waren, met in die lagen potscherven, botmateriaal, bakstenen en tegels. De locatie is ook illustratief voor de ontwikkeling van de boerderij in Noord-Holland in het algemeen: van houten langhuisboerderij tot een vierkante boerderij, (grotendeels) van steen, waarin woongedeelte, vee en het hooi samen onder een dak kwamen: de stolpboerderij.

Publicatie ‘Wonen aan het Witsmeer’
In ‘Wonen aan het Witsmeer’ worden de uitkomsten van het archeologisch onderzoek in Zijdewind toegelicht. Het onderzoek toont aan dat mensen daar al vanaf de Prehistorie woonden en het landschap naar hun behoeften aanpasten. Aan de hand van de vondsten brengt het een unieke stapeling van woonfases in Zijdewind in beeld.
In de uitgave wordt tevens een hoofdstuk gewijd aan de boerderij-ontwikkeling in Noord-Holland.
‘Wonen het het Witsmeer’ kan voor €25,00 worden verkregen in de museumwinkel van Huis van Hilde of online te raadplegen.

Video
Over het archeologisch onderzoek bij de herinrichting van de N241 nabij Schagen is eerder onderstaande video gemaakt.