Nieuwe tentoonstelling De Makers van Holland | 900 – 1300

Hollandse vergezichten

Van moeras tot landbouwgrond, van dreigende zee tot stevige dijken en van kleine nederzettingen tot groeiende steden; tussen 900 en 1300 hebben de Makers van Holland het landschap gevormd. De sloten, dijken en dorpen van nu liggen vaak nog op de plaats waar zíj ze hebben aangelegd. Een eeuwenoude sikkel, een keerploeg, een paardentuig en andere werktuigen vertellen het verhaal van hoe de Makers van Holland de basis hebben gelegd voor onze huidige Hollandse vergezichten.

Bijzondere vondsten

Hoe zag het leven van de Makers eruit in het Holland van 900 – 1300? Bodemvondsten als een zonnewijzer van leisteen, een dobbelsteen van been, een vlechtwerktuig van bot en een bronzen schrijfstift tonen hoe de Makers van Holland zich oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen eigen maakten. Andere vondsten zoals een rijkversierde waskom, een bijzonder kelkglas, zeldzame vloertegeltjes maar ook de bekende sarcofaag uit Barsingerhorn geven een kijkje in het leven van de Makers van Holland.

Bezoek de tentoonstelling De Makers van Holland en ontdek hoe onze voorouders in 400 jaar de basis hebben gelegd voor het ‘Holland van nu’.