Rylana Seelen aangesteld als directeur van Huis van Hilde

Rylana Seelen (39) zal per 1 februari 2023 aantreden als directeur van Huis van Hilde. De afgelopen 10 jaar was Seelen werkzaam als directeur van Museum Kasteel Wijchen.

Beleving
Huis van Hilde opende in 2015 haar deuren en herbergt de archeologische collectie van provincie Noord-Holland in het depot en ontsluit deze in de vaste tentoonstelling met zo’n 1000 vondsten en 16 historische mensfiguren. Daarnaast worden in wisselende tentoonstellingen speciale thema’s of recent onderzoek uitgelicht en wordt met activiteiten en evenementen de geschiedenis van de provincie beleefbaar gemaakt voor jong en oud. Dit is tevens een van de speerpunten van Seelen: “Het is belangrijk om erfgoed en archeologie toegankelijk te maken voor iedereen. Publieksgericht presenteren, informeren en inspireren, met accenten op overdracht én inhoud. Daarbij niet uit het oog verliezend dat een museumbezoek ook een leuk dagje uit mag zijn.”

Vrijwilligers
Rylana Seelen groeide op in Limburg en studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na haar studie richtte zij zich met haar eigen bedrijf op het ontwikkelen van educatieve (kunst)historische programma’s voor diverse musea. In 2012 werd Seelen directeur van Museum Kasteel Wijchen, dat middels een uitgebreide (archeologische) collectie het verhaal vertelt over de (bewonings)geschiedenis van het kasteel en de regio. In die periode was zij tevens verantwoordelijk voor de renovatie en restauratie van het kasteel en de herinrichting van het museum. Net als bij Huis van Hilde bestaat het team in Wijchen voor een groot deel uit vrijwilligers. Seelen: “Zonder loyale en gedreven vrijwilligers ben je als museum nergens. Ze zijn het hart van de organisatie. Zij zorgen in het museum voor de ‘échte ontmoeting’ met de bezoeker. Vrijwilligers zijn de ambassadeurs van ons regionaal erfgoed.”

Unieke plek
Met een depot én museum onder één dak is Huis van Hilde een unieke plek waar de historie van Noord-Holland zowel bewaard als verteld kan worden. Seelen kijkt dan ook uit naar de mooie kansen die deze combinatie biedt: “De veelzijdigheid en kwaliteit van Huis van Hilde is te vinden in de unieke samenstelling van depot en museum samengevoegd in een prachtig gebouw. Een archeologische schatkamer, waar behoud en overdracht samenkomen. Een unieke verbinding waar de verhalen in het depot voor het oprapen liggen en in het museum zichtbaar worden gemaakt voor publiek.”