Jurk uit Palmhoutwrak verhuisd naar Texel

Afgelopen week was het zover: de 17e-eeuwse jurk uit het Palmhoutwrak verhuisde van Huis van Hilde naar Museum Kaap Skil op Texel. Daar krijgt het speciale kledingstuk een prachtige, nieuwe plek. Vanaf zondag 13 november opent de nieuwe tentoonstelling Palmhoutwrak bij het Texelse museum en kan iedereen de jurk en andere exclusieve, bijzondere vondsten uit dit 17e-eeuwse scheepswrak bewonderen.

Veel van de andere interessante vondsten uit het Palmhoutwrak zijn nog steeds te zien in de vaste collectie van Huis van Hilde. https://www.huisvanhilde.nl/events/vaste-tentoonstelling-vernieuwd/

De unieke zijden jurk werd in 2014 opgedoken uit het Palmhoutwrak in de Waddenzee bij Texel. De vondst werd wereldnieuws. Dat de jurk na vier eeuwen op de zeebodem nog steeds in prachtige staat is, is uniek.

Palmhoutwrak
De resten van het Palmhoutwrak werden jaren geleden door duikers gevonden op de zeebodem bij Texel. Het bleken de resten te zijn van een schip uit de zeventiende eeuw. Drie jaar lang is het wrak onderzocht door een team van wetenschappers en restauratoren. Het wrak ligt voor het grootste deel nog steeds op de zeebodem. Naast de jurk zijn honderden andere persoonlijke bezittingen als handelswaren, kleding, kanonnen, drink- en eetgerei en toiletartikelen gevonden.

De jurk is jarenlang onder de juiste omstandigheden bewaard in het depot van Huis van Hilde. Daar kon het topstuk onderzocht en gerestaureerd worden.