Opgedoken! Duik in de wondere wereld van de onderwaterarcheologie

In de herfstvakantie duik je bij Huis van Hilde in de wondere wereld van de onderwaterarcheologie. Van verdronken dorpen tot mysterieuze scheepswrakken; onderwaterarcheologie zorgt altijd voor spannende verhalen. Ook in het museum van Huis van Hilde liggen diverse schatten uit het water zoals de sarcofagen van Etersheim, het 17e-eeuwse kanon en de fluit van Warder. In de herfstvakantie zijn er binnen het thema ‘Opgedoken!’ diverse activiteiten voor het hele gezin. Bekijk in het schema wat er op welke dag te doen is.

Activiteiten herfstvakantie

3D streetart
Kijk mee hoe een streetart-kunstenaar een XL 3D-kunstwerk van een archeologische vindplaats onder water maakt en maak een foto alsof jij naar de bodem van de zee duikt! De straatartiest begint zondag al met het kunstwerk. Kom je kijken?
In de workshops later die week kun je zelf aan de slag met jouw eigen 3D-onderwaterkunstwerk van krijt.

Stripverhalen maken
Je kent vast de populaire boeken van De waanzinnige boomhut en Het leven van een loser met hun knotsgekke cartoons en grappige teksten. In deze workshop ga je eigen ‘graphic novel’ maken aan de hand van onderwatervondsten die je in Huis van Hilde kunt vinden. Verzin jouw eigen personages en verhalen zoals een onderwaterarcheoloog die misschien wel een oud scheepswrak of een heel verdronken dorp ontdekt! Natuurlijk mag je jouw eigen boekje mee naar huis nemen.

Verhalen uit de zee
Meerminnen, meermannen, meermonsters en meer; verhalenverteller Bastiaan de Zwitser duikt samen met jou in de mooiste sprookjes en verhalen uit de zee. Meesterverteller Wijnand Stomp gaat op zoek naar geheimzinnige zeewezens die al eeuwenlang samen schuilen in de donkere dieptes van de Caribische zee…

Knutselen met restmateriaal
Plastic en ander afval zijn niet de vondsten die onderwaterarcheologen graag vinden in de zee. Daarom gaan we in deze workshop onder begeleiding van MooiZooi juist mooie onderwatercreaties maken van restmateriaal. Tover jij een fles om in een scheepswrak of ga je voor een fantasiedier dat de schatten op de bodem van de zee bewaakt?

Escape route
Kruip in de huid van een onderwaterarcheoloog en ga in het museum op zoek naar aanwijzingen om de archeologische vondsten te vinden. Maak de puzzels, los de raadsels op, kraak de codes en red de schatten van de zee!

Scherven duiken
Er zijn scherven aangetroffen op de zeebodem! Zet een duikbril op, duik de scherven op, plak ze weer aan elkaar in de ArcheoHotspot en ontdek welke vondst je hebt opgedoken!

Nieuwe tentoonstelling
Naast alle extra activiteiten kun je in de herfstvakantie ook het verhaal ontdekken van het gezonken plantageschip en zijn dubbele lading in de tentoonstelling Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden. Het begon met een mysterieuze vondst van een garnalenkotter maar uiteindelijk ontdekten de onderwaterarcheologen een scheepswrak vol unieke objecten dat onderweg was naar de Nederlandse plantages maar bij Texel strandde en zonk…

Kinderrondleidingen
Buiten de themaweek met activiteiten binnen het thema ‘onderwaterarcheologie’ zijn er in de herfstvakantie op zaterdag 15, zaterdag 22 en zondag 23 oktober tevens speciale kinderrondleidingen in Huis van Hilde. Zie hiervoor de agenda.

Toegang en openingstijden
De activiteiten in de herfstvakantie Huis van Hilde vinden plaats van zondag 16 oktober tot en met vrijdag 21 oktober. Huis van Hilde is geopend van 11.00 – 17.00 uur. Op maandag is Huis van Hilde gesloten. Toegang met een Museumkaart is gratis, de reguliere entree voor kinderen bedraagt €4,00 en voor volwassenen €7,50. Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig. Houd de site in de gaten voor eventuele wijzigingen in het programma.

BEKIJK HET PROGRAMMASCHEMA HIER