Archeologische Kroniek 2021: van zwerfsteen tot bobbelkam

Waar stond het voormalig Clarissenklooster in Alkmaar en wanneer is het gebouwd? Bij welke opgraving in Noord-Holland werd opvallend veel kinderspeelgoed gevonden? Wat zijn die mysterieuze krassen op de zwerfsteen in Hilversum? En wat is nu eigenlijk een bobbelkam? De antwoorden op deze vragen vind je in de vandaag verschenen Archeologische Kroniek van Noord-Holland 2021. De kroniek is een uitgave van de Provincie Noord-Holland i.s.m. archeologiemuseum Huis van Hilde.

In de jaarlijks uitgegeven kroniek kun je lezen over een groot aantal archeologische ontdekkingen die in Noord-Holland zijn gedaan. In het boek staan foto’s en beschrijvingen van bijzondere opgravingen en de vaak spectaculaire vondsten.

Zo leest u over het Clarissenklooster dat in 1505-1506 werd gesticht in de huidige Molenbuurt in Alkmaar. Toen de geuzen de stad in 1572 overnamen, werd het klooster verwoest. De nonnen die er woonden vluchtten via Haarlem, Antwerpen en Amsterdam naar Portugal.

Ook staan onder meer de vondsten beschreven die werden gedaan in de binnenstad van Hoorn, bij werkzaamheden aan de Westerdijk in de binnenstad. Opmerkelijk was dat de archeologen er kinderspeelgoed uit verschillende eeuwen vonden. Uit de 15de of 16de eeuw komt een huifkar; een bij de opgravingen gevonden tinnen soldaatje werd in de 18e eeuw gebruikt.

De Archeologische Kroniek van Noord-Holland is een uitgave van de Provincie Noord-Holland en wordt samengesteld door archeologiemuseum Huis van Hilde.

Kroniek bestellen
Wil je de kroniek lezen? Je kunt hier een exemplaar downloaden. Gedrukte exemplaren kun je aanvragen – mits voorradig – bij het provinciaal depot via archeologiedepot@noord-holland.nl. De toezending is gratis. De archeologische kroniek 2021 en die van de jaren ervoor is ook te bestellen aan de balie van Huis van Hilde.