Nieuwe tentoonstelling toont tijdscapsule koloniaal verleden

Vanaf zaterdag 2 juli is er bij Huis van Hilde in Castricum een nieuwe tentoonstelling te zien: Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden. De tentoonstelling toont unieke objecten uit een gezonken plantageschip en vertelt het verhaal over de ‘dubbele lading’ dat uit het wrak tevoorschijn kwam.

Mysterieuze vangst
In 2001 kwam in de netten van garnalenkotter Emmie net buiten de haven van Oudeschild (Texel) een mysterieuze houten kist naar boven, dik begroeid met zeepokken. De vissers lichtten de deksel en zagen stapels lange, ijzeren messen met een houten handvat. Sportduikers vonden kort daarna het bijbehorende wrak. Het bleek het wrak van een plantageschip dat in 1822 onderweg was naar de Nederlandse plantages in Zuid-Amerika maar bij Texel strandde en zonk.

Tijdscapsule
Jarenlang lag het wrak van het schip als stille getuige van een koloniaal verleden op de bodem van de zee. Na de vondst van het wrak werden er veel scherven gevonden tussen de houten spanten die uit het zand opstaken waardoor het al gauw de naam ‘Schervenwrak’ kreeg. En tijdens het jarenlange onderzoek dat volgde bleek het wrak van het plantageschip een ware tijdscapsule met goed bewaarde objecten. Uit de buik van het schip kwamen rijkversierde serviezen, pijpen en sierbeslag tevoorschijn, maar ook de kapmessen, hakken en schoppen voor gebruik op de plantages en in de suikerfabriek; twee werelden in één wrak. Deze sprekende ‘fragmenten uit een koloniaal verleden’ zijn nu tastbaar gemaakt in deze unieke tentoonstelling bij Huis van Hilde.

Kinderlijn
Door de tentoonstelling is ook een speciale kinderlijn verweven voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Door te beleven, te kijken, te luisteren en te doen wordt via de kinderlijn een opening geboden samen het gesprek aan te gaan over het slavernijverleden.

Publieksbrochure
Bij de tentoonstelling is ook een uitgebreide publieksbrochure opgesteld. In deze brochure lees je meer over de archeologische vondsten die gedaan zijn in het schip en wordt met beeld en verhaal de geschiedenis van de slavenhandel en het gebruik van slavenarbeid getoond zoals dat gebeurde bij de productie van onder andere suikerriet in Zuid-Amerikaanse koloniën. Een papieren exemplaar is voor 1 euro te koop in de museumwinkel van Huis van Hilde. De brochure is hier digitaal te lezen.

Verborgen Noord-Holland
Op 1 juli is tevens de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’ geopend in provinciehuis Paviljoen Welgelegen. Deze tentoonstelling laat zien welke sporen vier eeuwen kolonialisme hebben achtergelaten in Noord-Holland. Een erfenis van strijd en ongelijkheid, maar ook van kracht en inspiratie.

Twee werelden in één wrak, fragmenten uit een koloniaal verleden is van 2 juli 2022 t/m 5 maart 2023 te zien bij Huis van Hilde. Huis van Hilde is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. Toegang met een Museumkaart is gratis.