Dagprogramma Hilde trakteert!

Waan je tijdens de herfstvakantie in de tijd van koopmannen en ambachtslieden. Want Hilde viert dit jaar haar verjaardag in de sfeer van de 17e eeuw. En het allerleukste is: Hilde trakteert! De hele vakantie kunnen kinderen, maar natuurlijk ook volwassenen, allerlei leuke, interessante en leerzame 17e-eeuwse activiteiten doen in Huis van Hilde. Gedeputeerde Zita Pels verricht op zaterdag 16 oktober de officiële opening van Hilde trakteert!

Lees hieronder wat je elke dag kunt doen.

Let op:  Voor een veilig bezoek vindt bij iedereen ouder dan 13 jaar controle van het coronabewijs plaats (via de Coronacheck-app).
Reserveren is verplicht. Dit kan vooraf via onze website of, mocht er nog plek zijn, ter plekke bij het museum via je eigen mobiele telefoon. Reserveer hier je tickets.

Zaterdag 16 oktober

Vandaag is er boel te doen in en om Huis van Hilde! Hoor je die muziek, dat zijn onze muzikanten Rijk en Eva, waag jij een dansje?

Om 11.30 uur opent gedeputeerde Zita Pels Hilde trakteert! In het auditorium vertelt Bastiaan de Zwitser verhalen uit de 17e eeuw. Deze bevlogen verteller laat je op het puntje van je stoel zitten. Bastiaan vertelt afwisselend drie verschillende verhalen. Als het niet te druk is kun je zelfs meerdere keren gaan luisteren. Op het plein vinden jullie Touwslager Evert. Maak met hem een springtouw! Hoeveel keer kun jij achter elkaar springen? Naast Evert staat Maarten, hij is 17e-eeuws kleermaker en weet echt het naadje van de kous. Bij hem kunnen jullie een tinnen of een stoffen knoopje maken. Wie weet pronk jij straks met een echte 17e-eeuwse knoop op je jas! Binnen bevinden zich ook nog allerlei 17e-eeuwers. Zo is er een koopmansstel met een boel specerijen, kan jij ruiken welke? Een nog rijkere koopman verteld over reizen naar verre landen. Bij de spinsters kan je leren spinnen op een echt spinnenwiel.

    Wat is er te doen op zaterdag 16 oktober?

  • Officiële opening door gedeputeerde Zita Pels: 11.30 uur
  • Verhalenverteller: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16.30 uur
  • 17e-eeuwse spelletjes: hele dag
  • Touwslager Evert: hele dag
  • Knopen maken met kleermaker Maarten: hele dag
  • Levende geschiedenis: hele dag
  • Leren spinnen op een spinnenwiel: hele dag
  • 17e-eeuwse muziek: hele dag

Reserveer hier je toegangsbewijs (verplicht)

Zondag 17 oktober

Op de tweede dag van Hilde trakteert! hebben we weer allerlei 17e-eeuwers op bezoek! In het museum kun je zomaar een ontzettend rijk koopmansechtpaar tegenkomen. Vraag ze eens naar hun prachtige kleding. Soldaten vind je daar ook, ze spelen graag spelletjes, speel je mee?

In het auditorium vertelt verhalenverteller Bastiaan mooie en spannende verhalen. Buiten op het plein kun je Evert, de touwslager, helpen met touwslaan. Ga aan het werk op de lijnbaan! Kleermaker Maarten Kuiper staat daar ook. Samen met hem kan je een tinnen of een stoffen knoopje voor op je jas maken. Onze muzikanten luisteren met vrolijke 17e -eeuwse wijsjes de dag op.

    Wat is er te doen op zondag 17 oktober?

  • Verhalenverteller: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16.30 uur
  • Touwslager Evert: hele dag
  • Knopen maken met kleermaker Maarten: hele dag
  • 17e-eeuwse spelletjes: hele dag
  • Levende geschiedenis: hele dag
  • 17e-eeuwse muziek: hele dag

Reserveer hier je toegangsbewijs (verplicht)

Donderdag 21 oktober

Speciaal voor vandaag is verteller Jantine bij ons te gast, in het auditorium vertelt ze 17e-eeuwse verhalen. Maar er zijn nog veel meer mensen uit de 17e eeuw in Huis van Hilde! Buiten staat Baroen met een soldatenschool. Hier oefen je met musket en word je gedrild tot een echte soldaat. Bij smid Stan kan je zien hoe ijzer wordt gevormd tot gebruiksvoorwerpen. Bij zijn buurman kun je stoffen of tinnen knoopjes maken. Muziek uit de 17e-eeuw mag natuurlijk ook niet ontbreken. Rijk en Eva van de Flierefluiter spelen op trommels, fluiten, doedelzak en de draailier. Hoe vind je dat? Binnen in het museum vind je een koopmansstel met specerijenspel en koekjes. Kun jij ruiken welke specerijen ze mee hebben genomen en welke er in de koekjes zitten? 17e -eeuwse burger Eugene verteld sterke verhalen uit de 17e eeuw. De soldaten vertellen je alles over de oorlog met de Spanjaarden.

Wat is er te doen op donderdag 21 oktober?

  • Verhalenverteller: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16.30 uur
  • Soldatenschool: hele dag
  • Soldatenverhalen: hele dag
  • 17e-eeuwse spelletjes: hele dag
  • IJzer smeden met smid Stan: hele dag
  • Levende geschiedenis: hele dag
  • 17e-eeuwse muziek: hele dag

Reserveer hier je toegangsbewijs (verplicht)

Vrijdag 22 oktober

Ruik jij al lont? Op het plein voor het museum leert Bas, de 17e-eeuwse officier van Baroen, je schieten met een musket. Als je soldaat geworden bent kun je sterke verhalen uitwisselen met de andere soldaten die je binnen in het museum tegen kan komen. Zin om even bij te komen? In het auditorium vertelt Bastiaan mooie verhalen uit de 17e eeuw. Hij vertelt verschillende verhalen, dus als je zin hebt kun je vaker aanschuiven. Naast de soldatentraining staat smid Stan, hij laat zien waarom je het ijzer moet smeden als het heet is. Bij kleermaker Maarten kan je tinnen of stoffen knoopjes maken. Zet jij een knoopje op je jas? Binnen vind je een koopmansstel met specerijenspel en koekjes. Kan jij ruiken welke specerijen ze mee hebben genomen en proeven welke er in de koekjes zitten? De muziek wordt vandaag verzorgt door Eva en Rijk van de Flierefluiter. Met bekkens, rietfluiten, draailier en doedelzak spelen ze de mooiste wijsjes.

Wat is er te doen op vrijdag 22 oktober?

  • Verhalenverteller: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16.30 uur
  • Soldatenschool: hele dag
  • Knopen maken met kleermaker Maarten: hele dag
  • IJzer smeden met smid Stan: hele dag
  • 17e-eeuwse spelletjes: hele dag
  • Levende geschiedenis: hele dag
  • 17e-eeuwse muziek: hele dag

Reserveer hier je toegangsbewijs (verplicht)

Zaterdag 23 oktober

Het 17e-eeuwse naadje van de kous kom je vandaag te weten bij kleermaker Maarten. Hij kan niet alleen prachtige kleren maken maar ook nog eens mooi vertellen. Mak bij hem een knoopje van stof of van tin en naai die aan je jas! Nog meer zin in verhalen? Bij Bastiaan in het auditorium kun je naar 17e-eeuwse verhalen luisteren. Zin in actie? Meld je dan aan in de soldatenschool van Baroen. Op het plein leer je schieten met musket. Verder hebben we vandaag muziek van Vive les Gueux. Deze groep vult ons hele museum met vrolijke nummers. Waag jij een dansje? In de tentoonstelling kan je ook nog allerlei 17e -eeuwse burgers en soldaten treffen. Sommigen weten veel van alle vondsten uit de 17e eeuw; anderen spelen spelletjes, speel jij mee?

Wat is er te doen op zaterdag 23 oktober?

  • Verhalenverteller: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16.30 uur
  • Soldatenschool: hele dag
  • Knopen maken met kleermaker Maarten: hele dag
  • 17e-eeuwse spelletjes: hele dag
  • Levende geschiedenis: hele dag
  • 17e-eeuwse muziek: hele dag

Reserveer hier je toegangsbewijs (verplicht)

Zondag 24 oktober

We hebben een vol, 17e-eeuws programma met soldaten, muziek, burgers, ambachten en een verteller vandaag.  Op het plein vind je een soldatenschool voor kinderen. Bas leert je schieten met musket bij zijn soldatenschool. Naast Bas staat meesterkleermaker Maarten. Heb je een broek zonder knoop? Bij hem maak je een nieuwe van tin of stof. Natuurlijk zet je die met zijn hulp in een mum van tijd weer vast.  Vive les Gueux is op bezoek, dit muziekgezelschap brengt de klanken van de 17e eeuw tot leven. In het auditorium vind je verteller Bastiaan met verhalen uit de 17e eeuw. Kom naar hem luisteren! Naast al dit moois zijn er nog meer 17e-eeuwse burgers, kooplieden en soldaten op bezoek. Ondervraag ze over hun leven en speel een spelletje met ze.  Gebruik je neus om erachter te komen welke specerijen ze mee hebben genomen en proef welke er in de koekjes zitten?

Wat is er te doen op zondag 24 oktober?

  • Verhalenverteller: 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 en 16.30 uur
  • Soldatenschool: hele dag
  • Knopen maken met kleermaker Maarten: hele dag
  • 17e-eeuwse spelletjes: hele dag
  • Levende geschiedenis: hele dag
  • 17e-eeuwse muziek: hele dag

Reserveer hier je toegangsbewijs (verplicht)