Namenwedstrijd: Hoe heet ons koopmansstel?

De vierde letter van de mannennaam

We sluiten de Namenwedstrijd af met een oud gedicht. Luister naar de tekst in de film, weet jij wie dit gedicht heeft gemaakt? Dan heb je de vierde letter van de mannennaam.

Als je de afgelopen weken alle letters hebt opgeschreven, heb je nu de letters van de mannen- en de vrouwennaam van het koopmansstel. Heb je een letter gemist? Hieronder staan alle vragen en filmpjes.

Heb je alle letters verzameld?

  • Stuur de namen van het koopmansstel vóór vrijdag 5 november op naar communicatie@huisvanhilde.nl en misschien win jij wel het 17e-eeuwse prijzenpakket!
  • Veel succes!

De vijfde letter van de vrouwennaam

Nog maar 2 letters en dan weten jullie eindelijk wat de namen zijn van ons koopmansstel. De een-na-laatste vraag gaat over een schilderij van Jan Steen. De Hollandse schilder staat bekend om de humor in zijn schilderijen. Hoe heet het schilderij in het filmpje? De laatste letter levert de vijfde letter van de vrouwennaam op.

Onder de afbeelding vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De tweede letter van de mannennaam

Dit keer geen video om de 13de letter te vinden. We zijn op zoek naar een beroemde Amsterdamse dichter die leefde aan het begin van de 17de eeuw. Hij schreef onder meer het lied ‘Een oudt Bestevaertje’.

Het lied gaat over een oude man die heel graag wil trouwen met een jong meisje. De dichter sluit af met wijze woorden van het meisje:
‘Ay Lammert-Vaer jy soeckt wat jongs
Dat jy soeckt, soeck ick mee.’

Wie is deze dichter? Als je de laatste letter van zijn achternaam neemt, heb je de tweede letter van de mannennaam.

Onder de afbeelding vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De zesde letter van de vrouwennaam

Dit specerij was ontzettend populair in het 17e-eeuwse Holland. Tegenwoordig is het zo normaal dat je het regelmatig over de bloemkool doet. Welk specerij gaat het om? Weet je het antwoord? Dan heb je de 12de letter gevonden. Nog maar 3 letters en je weet de namen van het prachtige koopmansstel.

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De achtste letter van de mannennaam

Voor deze letter zijn we op zoek naar de naam van een heel specifiek schip. Ken je het Palmhoutwrak? Waarschijnlijk was dit zo’n soort schip, een Nederlands handelsschip dat door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee voer.

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De eerste letter van de mannennaam

Nog maar 6 letters en dan weten je eindelijk hoe onze koopman en zijn vrouw heten. Om de eerste letter van de mannennaam te vinden moet je op zoek naar de naam van een eilandje in de Noordelijke IJszee dat vernoemd is naar een Nederlandse kapitein. Weet je het? Schrijf deze letter op bij de andere negen letters.

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De zevende letter van de mannennaam

Vandaag tijd voor de negende vraag. Heb jij de acht eerdere letters al gevonden? Dit keer gaat het filmpje over aardewerk uit een Zuid-Europees land. Weet jij waar dit kleurrijke aardewerk vandaan komt?

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De zevende letter van de vrouwennaam

Een wereldberoemde Nederlander, en dat in de 17e eeuw. Hij was een van de eersten die hele kleine beestjes kon zien. Weet jij om welke wetenschapper het gaat? De eerste letter van zijn voornaam is de letter die we zoeken, dat is namelijk de zevende letter van de vrouwennaam.

Heb je alle letters nog op een rijtje? Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De vijfde letter van de mannennaam

Voor de vijfde letter van de mannennaam moet je weten waar dit beruchte fort stond. Ken jij deze geschiedenis? Dan heb je alweer een letter! Je komt steeds dichter bij de namen van het koopmansstel. Nog even volhouden en dan weet je eindelijk hoe ze heten!

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De derde letter van de vrouwennaam

Een babyshower in de 17e eeuw werd vrij serieus aangepakt. De toekomstige ouders gebruikten een zilveren bokaal om het geslacht van hun telg te onthullen. Maar wie is dat mannetje eigenlijk?  Dat is de derde letter van de vrouwennaam!

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De eerste letter van de mannennaam

Vandaag gaat de vraag over porselein uit China. We waren er gek op in de17e eeuw?  Weet jij het antwoord op de vraag over dit prachtige wit-blauwe ‘goud’. Dan heb je de eerste letter van de mannennaam!

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De vierde letter van de vrouwennaam

We gaan door naar de vierde letter. Hoewel de zon buiten nog schijnt, is de Namenwedstrijd al in winterse sferen. Weet jij de nieuwe letter te vinden? De eerste letter van de achternaam van de schilder is de vierde letter van de vrouwennaam.

Onder deze video vind je de letters van vorige keren. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De zesde letter van de mannennaam

Vandaag gaat het filmpje van de Namenwedstrijd over een drankje dat erg populair was in de 17 eeuw. Weet jij om welk drankje het gaat? De laatste letter van de naam van dit drankje levert de zesde letter van de mannennaam op.

Onder deze video vind je de letters van vorige week. En daaronder staat een uitleg over de Namenwedstrijd. Doe je mee?

De tweede letter van de vrouwennaam

Elke vrijdag plaatsen we een nieuw filmpje waaruit je een van de letters van de namen van het koopmansstel kunt halen! Vandaag gaat het 0ver een metalen voorwerp dat in het verleden veel werd gebruikt door vrouwen. De eerste letter van het antwoord is de tweede letter van de vrouwennaam. Hieronder vind je de nieuwe video, en mocht je die gemist hebben, daaronder de eerste letter. De komende weken volgen nog 13 letters die samen de namen van ons 17e-eeuwse koopmansstel vormen. Meer uitleg over de wedstrijd staat onder de video’s.

De derde letter van de mannennaam

Eindelijk! Het eerste filmpje van de namenwedstrijd! Kijk deze video goed en schrijf de eerste letter van het antwoord op. Deze letter is de derde letter van de mannennaam. De komende weken volgen nog 14 letters die samen de namen van ons 17e-eeuwse koopmansstel vormen. Meer uitleg over de wedstrijd staat onder de video.

Uitleg Namenwedstrijd

Ze staan al een paar maanden te pronken in Huis van Hilde: het koopmansstel uit de 17e eeuw. Aan hun prachtige kleding – van de manchetten tot de juwelen – is te zien dat ze het financieel niet slecht hebben. Ze stralen succes uit.

Het is een prachtig stel. Er is alleen is één probleem. We weten niet hoe deze man en vrouw heten? Maar misschien kunnen we daar samen achter komen. Doe je mee?

Wat gaan we doen?

  • De komende 7 weken plaatsen we twee keer per week een filmpje met vraag op onze website en onze social media-kanalen.
  • Elke vraag levert 1 letter op.
  • Bekijk alle filmpjes en verzamel de letters.
  • Na een aantal weken heb je 15 letters verzameld waarmee je de voornamen van dit koopmanstel kunt raden.
  • Stuur je inzending vóór vrijdag 5 november op naar communicatie@huisvanhilde.nl en misschien win jij wel het 17e-eeuwse prijzenpakket!
  • Veel succes!