Duik in de Noord-Hollandse bodem met ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’

Archeologiemuseum Huis van Hilde lanceert vandaag de ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’. In dit digitale handboek nemen we je mee naar het boeiende verleden van Noord-Holland en haar vroegere bewoners en vertellen we je over het veranderende landschap van onze provincie. De canon is gemaakt voor leerkrachten en leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs.

Zita Pels, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland: ‘Ik ben blij met de Canon van de Noord-Hollandse archeologie. Archeologie leert ons zo veel over ons verleden, ook over de tijd waarin mensen nog niet schreven. Op de plek waar wij nu wonen kwamen en gingen vroegere Noord-Hollanders, en ontstonden en verdwenen landschappen. De canon illustreert dit boeiende verhaal over het verleden van onze provincie.’

Noord-Hollandse bodemvondsten

Archeologische kennis vormt de basis van de ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’. Archeologische vondsten kunnen ons een hoop antwoorden geven op vragen over het ontstaan van ons landschap. Want, welke mensen woonden er eigenlijk voor ons op deze plek? Hoe zagen hun huizen en boerderijen eruit? Hoe is Noord-Holland met haar dijken en dorpen gevormd en waar lag eeuwen geleden de kustlijn?

De ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’ geeft leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs online informatie over archeologie en geschiedenis in Noord-Holland. Over ieder geschiedenistijdvak is een Noord-Hollands verhaal te vinden, gebaseerd op archeologische vondsten en reconstructies van mensfiguren in archeologiemuseum Huis van Hilde.

Zo lees je in het gedeelte over de IJzertijd (in het geschiedenistijdvak ’Tijd van Grieken en Romeinen’) over het leven van Aak, de jongen van 9 jaar oud wiens skelet werd gevonden in Uitgeest en leefde rond 200 voor Chr.

In de ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’ lees je meer over:

  • De ontwikkeling van het Noord-Hollandse landschap van de Prehistorie tot de Nieuwe tijd;
  • De bewoners van Noord-Holland: Hoe leefden de bewoners en waar lagen hun nederzettingen;
  • De archeologische topvondsten en de mensfiguren in Archeologiemuseum Huis van Hilde.

Over Huis van Hilde

Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum is een plek waar je de Noord-Hollandse archeologie en geschiedenis kunt beleven. Met tentoonstellingen, rondleidingen en lespakketten kunnen schoolklassen vanaf groep 3 terecht voor een leerzaam programma. Archeologiemuseum Huis van Hilde in Castricum is eigendom van de provincie Noord-Holland en herbergt het archeologisch depot van de provincie.

Bekijk de ‘Canon van de Noord-Hollandse archeologie’