Pop-Up Kunstbunker in Castricum trekt 284 bezoekers

In oktober 2020 verscheen er een heuse Pop-Up Kunstbunker in het centrum van Castricum, op de Dorpstraat 58. Huis van Hilde was in opdracht van Stichting KIST uitvoerder van dit interactieve Pop-Up project. De Pop-Up expositie was drie dagen per week geopend en gratis te bezoeken. Met het project werd aandacht gevraagd voor de originele kunstbunker die in de duinen van Castricum ligt. Die bunker gaat mogelijk in de toekomst open voor publiek.

Lees hier het persbericht dat op 9 november verstuurd werd over de resultaten van de Pop-Up tentoonstelling:

————————————————-

Persbericht 9 november 2020

Toekomst voor de (Pop-Up) kunstbunker?

Van 1 tot en met 25 oktober 2020 was de Pop-Up Kunstbunker te bezichtigen op de Dorpsstraat 58 in Castricum. In deze expositie werd de geschiedenis van de Castricumse kunstbunker verteld. Tijdens deze periode van vier weken trok de pop-up tentoonstelling, ondanks de tweede corona golf en het slechte weer, bijna 300 bezoekers.

Enthousiast
Bezoekers reageerden zeer enthousiast op de pop-up expositie. Met name de rijke geschiedenis van de bunker en het verhaal van De Nachtwacht die onlosmakelijk verbonden is met de kunstbunker, verraste menig bezoeker. Daarnaast werd ook veel waarde gehecht aan de verdieping van de regionale geschiedenis van Castricum tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling werd door 284 mensen bezocht.

Ook voor kinderen
Tijdens de herfstvakantie was de tentoonstelling vooral geschikt voor kinderen. Door een workshop aardappelstempelen aan te bieden aan in Huis van Hilde zijn onder begeleiding aardappels verwerkt tot stempels, waar vervolgens in de Pop-Up Kunstbunker geweldige kunstwerken mee zijn gemaakt. Hier deden 16 kinderen aan mee.

Stembus
Alle bezoekers konden tijdens hun bezoek hun stem kunnen uitbrengen over een mogelijke toekomstige functie voor de kunstbunker. De vier keuzes waarvoor gestemd kon worden, waren:
1) Een tentoonstelling in de bunker over de Tweede Wereldoorlog, 2) Een tentoonstelling over de geschiedenis van de kunstbunker, 3) Een expositieruimte voor lokale kunstenaars, of 4) De ruimte herinrichten zoals de bunker er uit heeft gezien toen het als kunstopslag functioneerde. Deze vierde optie heeft met een grote voorsprong gewonnen. 

Bezoekers kregen echter ook de mogelijkheid om hun eigen initiatieven achter te laten. Hierbij werd veelvuldig aangegeven dat de kunstbunker meerdere functies tegelijk moet krijgen. Bijvoorbeeld de bunker herinrichten en daarbij ook aandacht te geven aan de Tweede Wereldoorlog en een lokale kunstenaar hierbij betrekken. Daarnaast leeft bij veel bezoekers de wens de ruimte in te zetten voor verschillende activiteiten; zoals creatieve workshops voor kinderen of een historische escape room.

Toekomst kunstbunker
De Stuurgroep Kunstbunker uit Castricum gaat de resultaten van deze pop-up expositie nu verder evalueren en neemt de uitslag van de stemming en de ingevulde ideeën mee in het voortgaande proces over de toekomst van de oorspronkelijke kunstbunker. De Stuurgroep zet zich hard in om de kunstbunker in de toekomst opengesteld te krijgen voor publiek, zodat iedereen het verhaal van de kunstbunker kan beleven. Een evaluatierapport over de Pop-Up Kunstbunker wordt momenteel ontwikkeld en zal binnenkort te raadplegen zijn via de websites van Stichting KIST en Huis van Hilde. 

—————————————–

Lees meer over deze Pop-Up kunstbunker